Održan protest VSSS Opštine Bor

0
34

Oko hiljadu i po radnika javnih preduzeća i  građana Bora okupilo se danas na platou Doma kulture kako bi iskazali protest zbog kašnjenja početka grejne sezone i lošeg stanja u javnim preduzećima.

Oko hiljadu i po radnika javnih preduzeća i  građana Bora okupilo se danas na platou Doma kulture kako bi iskazali protest zbog kašnjenja početka grejne sezone i lošeg stanja u javnim preduzećima. Okupljeni su nakon protesnog skupa krenuli u protesnu šetnju do zgrade Opštine gde su uputili zahtev za podnošenje ostavke predsednika opštine i drugih funkcionera.

 

 

“Neverovatna je stvar da duboko zagazivši u 21. vek mi nemamo elementarne uslove za život. Pre svega grejanje, vrlo brzo ćemo ostati i bez vode a verujem i bez struje“. Ovim rečima se okupljenim građanima obratio Dragiša Trujkić predsednik VSSSOB.

“Za 30 % je porastao broj naših kolega koji su otišli na bolovanja, preko 50% dece ne ide u školu zato što je izuzetno hladno, Direkcija za izgradnju, krovno preduzeće koje kontroliše rad ostalih javnih preduzeća je u blokadi od preko 14 miliona dinara, vrlo brzo ćemo hodati kao zombiji po mraku zbog isključenja ulične rasvete”, rekao je Trujkić i zapitao se da li je moguće da u opštini nema više para da se zakrpe krovovi na obdaništima, za sportske klubove, za plaćanje računa.

 

{youtube}ZqRsc5FiDI0{/youtube}

“Mi se ne bavimo politikom. Hoćemo da živimo normalno i hoćemo da za to što živimo nenormalno neko odgovara. Opština Bor je dovedena na prosjački štap a naša borba protiv besplatnih koncerata i auto trka traje već pet godina”, zaključio je Trujkić.

Nakon govora na platou doma klulture demonstranti su se uputili prema zgradi Skupštine Opštine gde su predali zahtev za ostavku predsednika opštine i smenu kompletnog rukovodstva.

Predstavnike sindikata i demonstrante je ispred opštine sačekao pomoćnik predsednika opštine Zoran Janković i ponudio da se oformi delegacija koja će pregovarati sa predstavnicima opštinske vlasti što je odbijeno jer su zahtevi jasni i nema se o čemu pregovarati.

Nakon toga je grupa demonstranata pokušala da udje u zgradu opštine ali ih je policija u tome sprečila.

Branislav Rankić, predsednik opštine Bor, je na zahtev sindikata da podnese ostavku kratko i jasno odgovorio:Ne pada mi na pamet

 

“Odložio sam svoj put za Beograd da bih sačekao predstavnike sindikata. Moj pomoćnik je pozvao predstavnike sindikata da dođu i da razgovaramo o njihovim zahtevima što su oni odbili. Ja ostavku mogu podneti na način na koji sam i izabran. Ako su mislili da će vratiti krizne štabove i ako misle da će pritiscima menjati vlast u Srbiji ja mislim da je to vreme odavno prošlo. Neka gospoda uključe sav svoj moralni kredibilitet koji imaju i neka izlobiraju političke stranke u SO Bor da naprave novu većinu i neka ta nova većina smeni predsednika. Ja ću se kao i prošli put povući bez ikakvih problema” – rekao je Rankić.

27. novembra 2006. godine predloženi su članovi socijalno ekonomskog saveta i taj savet ne funkcioniše isključivo zaslugom sindikata. Da je funkcionisao ovih protesta sada ne bi ni bilo. Grejanje je samo izgovor jer i prošle godine je grejanje počelo krajem novembra pa protesta nije bilo. Grejanje se stabilizovalo i ja očekujem da više neće biti problema, rekao je Branislav Rankić predsednik Opštine Bor i nastavio:

Krivci za ove proteste su Demokratska Stranka i LDP a pre svega je dragiša Trujkić dozvolio da bude ispolitizovan i predpostavljam da on i jeste član ili simpatizer neke od ovih političkih opcija.  Potpuno je nelogično da grejna sezona počne 15. oktobra i da nema ni grama uglja u toplani a sindikat ne reaguje sve do 23. oktobra kada dolazi do smene predhodnog direktora. Tek kada se menja direktor koji je doveo Toplanu u situaciju da nema grama uglja na početku grejne sezone, tada sindikat najavljuje proteste pozivajući se na grejanje.

Neću da govorim ko je koga i na koj način zadužio ali policija već tri dana vrši istražne radnje u Toplani i uskoro ćemo imati priliku da saznamo ko je stajao iza ove opstrukcije Toplane jer ta opstrukcija isključivo služi da bi se smenila opštinska vlast.”

VSSSOB je najavilo protestna okupljanja na svakih sedam dana sve do ispunjenja zahteva.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime