Održan sedmi po redu međunarodni naučni simpozijum – EMFM 2017 [FOTO]

Sedmi po redu Međunarodni naučni simpozijum o ekološkom menadžmentu i upravljanu tokovima materijala – EMFM 2017, uspešno je organizovan u hotelu „Albo“ u Boru u periodu od 3. do 5. novembra. Tom prilikom veliki broj istraživača iz zemlje i inostranstva iskoristilo je priliku da prezentuje svoje radove i upozna se sa brojnim pomacima u oblastima koje konferencija uključuje.

Foto: EMFM 2017
Foto: EMFM 2017

Simpozijum je tradicionalno organizovan od strane Odseka za inženjerski menadžment, Tehničkog fakulteta u Boru, zajedno sa Ekološkim kampusom „Birkenfeld“, Univerziteta u Triru i Mašinskim fakultetom, Univerziteta u Zenici.

I ovogodišnji EMFM, okupio je značajan broj naučnih radnika iz Finske, Nemačke, Rumunije, Hrvatske, Slovenije,Rusije, Slovačke, Bugarske, Grčke, Mađarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Foto: EMFM 2017
Foto: EMFM 2017

Takođe, ove godine je u sklopu simpozijuma organizovan i okrugli sto pod nazivom: „Towards sustainable governance of natural resources: Co-management approach“, na kome su učestvovali predstavnici lokalne samouprave, javnih preduzeća i kompanija iz regiona.

Foto: EMFM 2017
Foto: EMFM 2017

Osnovni cilj ovog okruglog stola bio je da se učesnicima predoče prednosti i mogućnosti korišćenja ko-menadžmenta i javno-privatnih partnerstava za održivo upravljanje prirodnim resursima. Tokom diskusije razvijene su ideje za pokretanje zajedničkih inicijativa i projektnih aktivnosti akademske zajednice i privrede u okruženju u narednom periodu.

I studenti uključeni u organizaciju konferencije kao volonteri

U cilju popularizacije volonterizma na Tehničkom fakultetu u Boru, a osobito na Odseku za inženjerski menadžment, po prvi put su na jednoj internacionalnoj konferenciju u postupku organizacije iste učestvovali i studenti.

Foto: EMFM 2017
Foto: EMFM 2017

Naime, oni su kao volonteri bili zaduženi za brojne praktične zadatke, od tehničkih do organizacionih i komunikacijskih, a kako ističu, celodnevni rad im uopšte nije teško pao, s obzirom na brojna iskustva koja su stekli.

Foto: EMFM 2017
Foto: EMFM 2017

Više detalja o simpozijumu na oficijalnom sajtu simpozijuma http://www.emfm.tf.bor.ac.rs/

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Tekst je deo projekta „Borski omladinski žurnal“ koji se sufinansira sredstvima Opštine Bor u okviru medijskog konkursa za 2017. godinu. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.[/box]