Održan seminar o nadzoru i predostrožnosti otpada na Borskom jezeru

Seminar „Otpad – nadzor i predostrožnost“, koji se već drugi dan održava u hotelu „Jezero“ na Borskom jezeru, okupio je inspektore, sudije, tužioce, kao i nevladin sektor i privredu, u rešavanju problema otpada, a samim tim i poboljšanju zaštite životne sredine.

„Seminar je posvećen otpadu, nadzoru i predostrožnosti tj inspekciji, ali na seminaru se nalaze i tužioci, sudije, kao i predstavnici privrede. Utisci su odlični. Mnogo problema imamo u oblasti upravljanja otpadom i samo zajedničkim radom svih faktora mi možemo situaciju popraviti“, istakao je Željko Pantelić, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine.

Upravljanje otpadom regulisamo je sa 16 zakona i 300 podzakonskih akata, ali i pored njih Srbija je daleko od evropske prakse. Učesnici seminara diskutuju na temama komunalnog, medicinskog, veterinsrskog, ali i rudarskog otpada.

„Mi moramo nešto uraditi što se tiče rudarskog otpada, ne samo u Boru. Problem jalovišta je evidentan, problem bezbednosti jalovišta je takođe evidentan- To je istorijski otpad, nasleđe, znamo koliko dugo jalovišta postoje u Boru i država će morati nešto da uradi po tom pitanju“, dodao je Pantelić.

Nakon prezentovanja karakteristika otpadnih materijala kompanije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, učesnici seminara su obišli kompleks rudnika. Seminar će biti nastavljen sutra, kada će načelnik rudarske inspekcije govoriti o upravljanju rudarskim otpadom.