Održana akcija protiv konzumacije alkohola među mladima [FOTO]

Mladi volonteri Resurs centra iz Bora održali su juče veliku javnu akciju „Lažna sloboda – životni stil bez alkohola“ ispred borskog Studentskog doma. Naime, prigodnim programom, promovišući životni stil bez alkohola, mladi Borani imali su za cilj da ukažu na problem konzumacije alkohola među mladima.

akcija-protiv-alkoholizma

Bor je jedan od 17 gradova koji se jučerašnjom javnom akcijom priključio velikoj borbi protiv konzumacije alkohola među mladima.

Akcija pod nazivom „Lažna sloboda – životni stil bez alkohola“ pored Bora održala se još i u: Kikindi, Sjenici, Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Loznici, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Somboru, Bačkoj Palanci, Bečeju, Kragujevcu, Pančevu, Pirotu i Požarevcu, a pod koordinacijom Centra za omladinski rad iz Novog Sada.

Prema istraživanju rađenom 2014. godine na osnovu ankete „Položaj i potrebe mladih u Srbiji“, a po nalogu Ministarstva omladine i sporta, čak 49% mladih koji su učestvovali u istraživanju kozumiralo je alkohol u proteklih 30 dana, od čega je 62,1% muškaraca, a 35,9% žena.

Skoro polovina mladih (48.5%) najčešće pije vikendom kada izlaze u grad sa društvom, i to najčešće čine srednjoškolci od 15 do 19 godina (59,6%).

„Konzumacija alkohola uslovljena je društvenim normama i medijskim porukama od strane alkohol industrije na osnovu kojih nastaju mitovi o uticaju alkohola. Najčešći mitovi kod mladih su da je alkohol zaslužan za dobru zabavu, da podiže samopozdanje, kao i da doprinosi seksualnom uzbuđenju i uspehu“, izjavio je za naš portal ispred Resurs centra Bor organizator javne akcije, Vladimir Stojičević.

Borani su jučerašnjim fleš mobom, promovisanjem pravih vrednosti i parolama protiv alkohola iznedrili pozitivne reakcije, kako starijih sugrađana, tako i velikog broja mladih ljudi koji su se priključili i doprineli da akcija bude masovnija.

Jedan deo učesnika akcije podelio je i svoja iskustva o lošim stranama alkohola sa svima koji su bili raspoložni da ta iskustva čuju, upozoravajući ih na taj način na posledice koje alkohol ostavlja.

[RFG_gallery id=’522′]