Oprezno prilikom kupovine putem Interneta!

Trgovina putem Interneta postaje sve omiljenija zbog prednosti koje donosi, međutim nosi i rizike na koje bi potrošači trebalo da obrate pažnju pre nego se odluče za ovaj vid trgovine.

e-kupovina

Kada je putem jednog namenskog sajta za Internet trgovinu jedan kupac  nedavno naručio „ajfon” i uplatio 200 evra nije ni pretpostavljao da će se naći na meti prevaranta koji mu je za ovaj iznos na kućnu adresu poslao mobilni telefon star nekoliko godina koji ne košta ni deset evra. Osim novca za željeni telefon, kupac je izdvojio i oko 1000 dinara za poštarinu, a kada je shvatio da je prevaren preostalo mu je samo da slučaj prijavi policiji, jer, ispostavilo se, nije bilo načina da drugačije reši svoj problem.

“Sve to mi se desilo još u februaru i na ovom sajtu koji inače trguje raznim stvarima u svim kategorijama pronašao sam „ajfon 432gb” po ceni od 200 evra. Uplatio sam vlasniku 22.300 dinara, a on mi je poslao jeftin bezvredan telefon. Samo u Srbiji potrošač ovako može da izvisi”, kaže ovaj potrošač, želeći da ostane anoniman i objašnjava da je slučaj prijavio sajtu na kome je trgovao, ali i policiji.

Prema rečima potrošača prodavcu je blokiran nalog, a ovaj kupac koji time nije nadoknadio svoju štetu obratio se javnosti kako bi upozorio ostale građane na ovaj slučaj i napomenuo im da budu obazriviji kada je ovaj vid trgovine u pitanju.

Sajtovi koji se bave trgovinom , a na našem tržištu ih ima sve više, tvrde da oni imaju samo ulogu prenosioca oglasnih poruka i da ne posreduju u trgovini između korisnika.

Poseban zakon za elektronsku kupovinu još uvek ne postoji u našoj zemlji, ali po Zakonu o zaštiti potrošača, potrošač koji kupuje putem Interneta (kupovina na daljinu) ima pravo da u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora odustane od kupovine i raskine ugovor bez obrazloženja. Potrošač vraća robu, a trgovac novac, ali kupac snosi troškove transporta.

Tako je to u teoriji, ali u praksi često stvari ne funkcionišu baš onako kako Zakon predviđa. Naše tržište, inače, sve više napreduje u ovom vidu trgovine i bez obzira što ona postaje sve omiljeniji način kupovine , nepohodno je da potrošači budu oprezni.

Graca Kabral, ekspert IPA projekta “Jačanje zaštite potrošača u Srbiji” iz Portugala savetuje potrošače da probaju da što bolje sami sebe zaštite, jer niko drugi to ne može da uradi umesto njih. Kako bi se izbegle neprijatne situacije, dodaje, potrošači moraju dobro da provere trgovca, tj u ovom slučaju web sajt na kome kupuju neki proizvod.

“Obavezno proverite sajt prego koga planirate da poručite željenu robu. Pokušajte da saznate što više informacija o samom trgovcu ili kompaniji, kao što su e-mail, broj telefona, poštanska adresa, a pokušajte da saznate i kakva su iskustva drugih korisnika. Sve ovo je jako bitno jer se ova trgovina dešava između vas i vašeg računara, jer vi nikada ne možete u potpunosti biti sigurni ko se nalazi sa druge strane” , ističe Kabral.

Ovaj stručnjak naročito opominje na činjenicu da korisnici nesto neoprezno ostavljaju i svoje lične podatke poput adrese,  žiro računa, što takođe može biti vrlo rizično.

Kabral dodaje da je realnost takva da i posle sklapanja ugovora sa trgovcem potrošač ne može sigurno znati šta će stići poštom , jer nije vido proizvod nego sliku i ne može tvrditi da će proizvod stići. Zbog toga bi sigurnije rešenje bilo, ukoliko je to moguće, trebalo insistirati na plaćanju porudžbina pouzećem ili prilikom primanja paketa.

Inače prevare u kupovini putem Interneta nisu samo slučaj u Srbiji, ima ih svuda u Evropi i organizacije za zaštitu potrošača stalno se dovijaju na različite načine kako bi se broj prevara sveo na što manju meru.

Tako je i portugalska organizacija za zaštitu potrošača DEKO  pokrenula veliki projekat zasnovan na proveri sigurnosti virtuelnih prodavnica na internet portalima ove zemlje. Svi provereni, a dobri sajtovi i portali imaju na svojim stranicama logo koji potvrđuje stepen sigurnosti trgovine preko njih i izražena je u procentima.

“Iako ne postoje posebno propisana pravila za ovaj vid trgovine, jer nisu pravno ili zakonom određeni, ipak  postojeći Zakon o zaštiti potrošača daje kupcima pravo da odustanu od ugovora sklopljenog na daljinu u trajanju od 14 dana bez ikakve nadoknade troškova”, kaže Tijeri Burgoanji, šef tima IPA projekta “Jačanje zaštite potrošača”.

On dodaje da bi i potrošačke organizacije u Srbiji, poput onih u zemljama Evropske unije, trebalo više da se angažuju na zaštiti potrošača koji kupuju onlajn, jer je Internet, u stvari ,naša realnost i budućnost.