Opšta bolnica u Boru dobila novo sanitetsko vozilo

Vozni park Opšte bolnice u Boru bogatiji za novo, u potpunosti opremljeno, sanitetsko vozilo dobijeno iz donacije Evropske unije.

Jedno od ukupno 20 novih sanitetskih vozila koje je EU pre desetak dana donirala zdravstvenim ustanovama u Srbiji pripalo je i Opštoj bolnici u Boru.

Vozilo je opremljeno setom za kiseonik, mobilnim respiratorom, defibrilatorom, nosilima, kardiološkom stolicom, i drugim uređajima koji će doprineti da medicinske službe mogu još spremnije da zbrinu hitne slučajeve.

Direktor Opšte Bolnice u Boru dr Goran Joksimović izrazio je veliko zadovoljstvo zbog nabavke novog saniteta jer bolnički vozni park iza sebe ima mnogo pređenih kilometra zbog čestog prevoza pacijenata do Niša i Beograda.

„Značaj ovog vozila je ogroman, mi sada imamo pet sanitetskih vozila od kojih su dva do tri svakog dana na putu ka Nišu i Beogradu. Naša vozila za relativno kratko vreme pređu veliku kilometražu i zahtevaju zanavljanje. Sanitet koji smo dobili je potpuno opremljen pa će prevoz teških pacijena, među kojima su i oni sa kovidom, biti mnogo brži, konforniji i bezbedniji“, kazao dr Joksimović.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić je istakao da lokalna samouprava u saradnji sa resornim ministarstvom čini sve kako bi građanima Bora omogućila što bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

„Zahvalio bih se Vladi Republike Srbije, Evropskoj uniji i Ministarstvu zdravlja što je Bor stavljen na listu prioriteta za donaciju ovih vozila. Vrednost vozila sa ugrađenom opremom je šest miliona dinara i siguran sam da će ono omogućiti kvalitetnije zbrinjavanje pacijenata“, rekao je Milikić.

On je kazao da će kroz proces spajanja Doma zdravlja i Opšte bolnice u jedinstveni Zdravstveni centar resursi ovih ustanova biti bolje iskorišćeni u cilju podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite Borana.

Gradonačelnik je podsetio da se uveliko radi na projektu potpune rekonstrukcije Opšte bolnice koja će preko kancelarije za kapitalna ulaganja biti finansirana iz državnog budžeta.

Donacija sanitetskih kola ukupne vrednosti 800.000 evra obezbeđena je sredstvima koje je Evropska unija u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije prenamenila iz projekata koje EU podržava u Srbiji, a koje sprovodi UNOPS, koji je i sproveo nabavke neophodne medicinske i nemedicinske opreme.