Osumnjičeni da su finansijskim malverzacijama oštetili budžet

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su četiri osobe, a protiv još dve osobe podneli krivične prijave, zbog postojanja osnova sumnje da su finansijskim malverzacijama oštetili budžet Opštine Majdanpek za 3,7 miliona dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca policija je uhapsila D. V. (47), odgovorno lice „DVS КOMERC-2017“ iz Paraćina, i tridesetpetogodišnjeg muškarca iz okoline Paraćina.

Uhapšen je i LJ. P. (65), odgovorno lice Rudarskog fudbalskog kluba Majdanpek, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i I. P. (41), odgovorno lice Opštinskog fudbalskog saveza Majdanpek, osumnjičen da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u podstrekavanju.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, podnete su krivične prijave i protiv četrdesetdevetogodišnjeg muškarca iz Jagodine i četrdesetsedmogodišnjaka iz Paraćina.

Sumnja se da su LJ. P. i I. P. u vremenskom periodu od 9. marta 2017. do 9. marta 2020. godine, novac dobijen iz redovnih i vanrednih sredstava budžeta Opštine Majdanpek, uplaćivali sa računa Rudarskog fudbalskog kluba Majdanpek, u ukupnom iznosu od 3.703.600 dinara, preduzećima koji su u vlasništvu četrdesetsedmogodišnjeg muškarca, na ime fiktivnih nabavki sportske opreme i tehničkih sredstava za treninge.

Nakon toga, on je, kako se sumnja, taj novac usmeravao, po osnovu fiktivnih otkupa sekundarnih sirovina i fiktivnih ugovora o pozajmici, na svoj tekući račun i račune D. V. i četrdesetsedmogodišnjeg muškarca, koji su odmah po primljenim uplatama podizali celokupne iznose i predavali ga nazad četrdesetsedmogodišnjem muškarcu, koji je novac vraćao uplatiocima uz zadržavanje provizije za sebe.

Osumnjičenim D. V., LJ. P. i I. P. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.