Otvoren „Likovni salon učenika osnovnih škola grada Bora” u Muzeju rudarstva i metalurgije

„Likovni salon učenika osnovnih škola grada Bora” otvoren je danas u Muzeju rudarstva i metalurgije gde je izloženo osamdesetak radova borksih osnovaca iz škola „3. oktobar”, „Branko Radičević”, „Vuk Karadžić”, kao i škole „Petar Radovanović” iz Zlota.

Izloženi radovi učenika viših razreda osnovne škole nastali su na časovima likovne kulture tokom prethodne školske godine.

Selekciju radova obavio je stručni žiri koji su činili istoričari umetnosti Danijela Matović, Dragana Ignjatović i Dragan Nikolić, čija odluka je bila da dodeli jednu prvu i po dve druge i treće nagrade.

„Teme radova su različite, pošto Salon nije jednosmernog karaktera, već se biraju najbolji radovi koje deca naprave tokom školske godine. Ovogodišnji Salon je veoma raznovrsan, bogat, imamo zaista interesantnih radova, tako da je bilo veoma teško odabrati najbolje. Bor ima talentovanu decu čiju kreativnost treba negovati”, kaže istoričar umetnosti Dragan Nikolić.

Prvu nagradu osvojila je učenica koja je prošle školske godine pohađala peti razred Mia Andrejić iz škole „3. oktobar”, a žiri kaže da je za zauzimanje prvog mesta presudila originalnost rada sa originalnom temom i umećem izvođenja teme i cilja umetničkog dela.

Drugu nagradu dele Milena Đurđević i Filip Jovanović iz Osnovne škole „Branko Radičević”. Učenici iste škole zauzeli su i treće mesto, a to su Lena Dučić i Filip Terzić.

„Najviše volim da crtam prirodu i teme poput budućnosti. Nagrada mi daje veliku motivaciju za dalji rad i olakšava nam deo rada, u suštini”, kaže Filip Terzić, dobitnik treće nagrade.

Za predanost radu i zalaganje žiri je pohvalio predmetne nastavnike Marijanu Nedeljkov, Mariju Stojković i Emiliju Trajkovski.

Nastavnica likovne kulture u školama „Branko Radičević” i „Vuk Karadžić” Marijana Nedeljkov smatra da u Boru ima mnogo talentovane dece koju treba samo malo motivisati.

„Deca su veoma maštovita, imaju razvijenu imaginaciju, dovoljno je samo da im pomenem temu i oni već imaju neke svoje ideje, tako da ih ja puštam da improvizuju. Izuzetno su talenotovani, možda i više nego što roditelji i nastavnici misle”, ističe Nedeljkov.

Likovni salon učenika osnovnih škola, koji se održava od 1989. godine, otvorila je članica Gradskog veća grada Bora Milena Stanojković Kožović koja je deci poručila da veruje da će građani Bora uživati u njihovim radovima.

„Bravo za kreativnost, hvala Muzeju rudarstva i metalurgije i svim osnovnim školama na saradnji. Moramo da negujemo, ne samo likovno stvaralaštvo, već sve vrste umetnosti, a ovo je pravi način za to”,, naglašava Stanojković Kožović.

„Salon likovnih radova učenika osnovnih škola grada Bora” biće otvoren za posetioce do 2. okrobra.