Paketići za decu iz „Mozaika“ povodom srpske Nove godine

Deci koja koriste usluge Centra za dnevni boravak „Mozaik“ u Boru danas su podeljeni paketići povodom Nove godine po julijanskom kalendaru.

Želeći da ih obraduju paketićima u susret Novoj godini po julijanskom kalendaru, tradicionalnoj srpskoj, lokalna samouprava sa Aleksandrom Milikićem, gradonačelnikom na čelu, uručila je darove mališanima Centra za dnevni boravak „Mozaik“.

Prvi čovek Bora u susretu sa nadležnima iz „Mozaika“ obećao je da će grad nastaviti da pomaže rad ovog centra, ali i da ulaže u druge mere socijalne zaštite.

„Drago mi je da sam danas kod mališana u „Mozaiku“ video osmeh, pozitivnu energiju i ljubav koji su pokazali našim dolaskom. Mi ćemo kao grad nastaviti da razvijamo ovakve servise i pomažemo sugrađanima koji imaju potrebu za tim. U 2019. godini smo odvojili 11 miliona dinara, a isto toliko je predviđeno i u 2020. za funkcionisanje „Mozaika“.

Pored toga, smo obezbedili sredstva za finaniranje ličnih pratilaca i personalnih asistenata. Sve mere koje donosimo, bilo one u ovoj oblasti socijalne zaštite, obrazovanju, zdravstvu i drugim oblastima, donosimo u dogovoru sa našim sugrađanima i ovo je jedna od onih koje su od nas zatražene“, kazao je Milikić.

Centar za dnevni boravak „Mozaik“ značajna je podrška roditeljima, istakla je Emilija Stojanović, socijalni radniku u ovoj ustanovi.

„Oni 24 sata bdiju nad svojim decom i ovaj prostor im omogućava da imaju slobodno vreme koje posvećuju drugom detetu ili potrebama koje imaju „, istakla je Emilija Stojanović, socijalni radnik Centra za dnevni boravak „Mozaik“  zahvalivši se gradonačelniku na poklonima, ali i pažnji koju im posvećuje.

Da ima potrebe za povećanjem kapaciteta usluga govori i podatak da za „Mozaik“ postoji lista čekanja. Trenutno tridesetak dece različitog uzrasta koristi usluge Centra i oni se uz pomoć svecijalizovanog osoblja uče potrebama za samostalan život.

„Najviše ima dece sa autizmom i često nam se javljaju mala deca kojoj moramo i najviše pažnje da poklonimo, a imamo i malo starije koji su navikli na dnevni boravak, pa ne mogu da zamisle dan, a da nisu kod nas“, dodala je Emilija Stojanović.