20 C
Bor
27. septembra 2020. | 12:11
Naslovna Vesti Gradske vesti Plaćaćemo vinjetu za vožnju putem Selište – Bor?

Plaćaćemo vinjetu za vožnju putem Selište – Bor?

7
73

Kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, naplatu putarine u Srbiji bi za od šest do osam meseci mogle da zamene vinjete. Trenutno se razmatra da osim auto-puteva vinjete budu uvedene i za vožnju državnim putevima prvog reda, u koje spada i put Paraćin – Zaječar, ali i put Selište – Bor – Zaječar.

Put Paraćin-Zaječar

Uvođenje vinjeta, tj. nalepnica kojima se plaća pravo korišćenja puteva, sistem je koji koriste mnoge zemlje Evropske Unije. Procena je da bi uvođenjem vinjeta naša zemlja, umesto godišnjih 150 miliona evra prihoda od putarina, prihodovala i do 300 miliona evra na godišnjem nivou.

“Vinjete bi pre svega služile da se smanje nepodnošljive gužve na naplatnim rampama i da omoguće bolju kontrolu trošenja novca za održavanje puteva. Zato razmatramo da vinjete uvedemo i na puteve prvog reda, a ne samo na auto-puteve”, rekla je ministarka Mihajlović.

Ministarka je navela da će se vinjete naplaćivati po ceni sličnoj onoj u Sloveniji i Mađarskoj, otprilike 65 evra godišnje, ali i da je celokupni sistem uvođenja vinjeta trenutno u razradi i fazi analize onoga što bi takav sistem mogao da donese.

U zavisnosti od toga da li idu na duži ili kraći put, vozači u evropskim zemljama biraju između dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje vinjete. Tako, recimo, nedeljna vinjeta za vozače automobila u Mađarskoj košta devet evra.

Ako se donese odluka da vozači plaćaju vinjete i na državnim putevima prvog reda, ta odluka obuhvatiće i sve timočke državne puteve, a tu posebno ističemo put Paraćin – Zaječar i put Selište – Bor – Zaječar, koji spadaju u državne puteve prvog B reda.

(B92 / Bor030)

 

 

7 KOMENTARA

  1. Nema nista od toga samo za autoputeve placa ce se vinjeta za ove regionalne puteve prvog red nece.To se nigde ne naplacuje pa tako nece ni kod nas.

  2. Izgleda da je ovo još jedan vlažan san gđe.Ministarke. Prvo beše rafinerija u Smederevu pa uljeni škriljci kod Aleksinca sad ov sa vinjetama.Nema problema napravite svigde autoputeve pa ubirajte. A dok nam putevi liče na zakrpljene narkomana vaša izjava gđo Ministre zvuči smešno.

  3. То, Зоко, цепај стоку по џепу. Ионако немају ….

  4. U Bugarskoj stranci na ulazu u zemlju kupuju vinjetu bez obzira da li idu auto putem ili regionalnim.Tako treba i kod nas,cim stranac udje u zemlju naplatite mu koriscenje puteva a rezidentima ne treba naplacivati nista,ni auto put.

  5. Slusaj Grxy zivim na zapadu nigde ne naplacuje regionalni put to su gluposti koji je Bugarska napravila i to je njihov problem ne verujem da narod placa te puteve regionalne tamo.Drugo ti hoces sistem kao u Nemackoj da se ne placa autoput ali stranice da placaju to je tesko izbodljivo.Autoput moze ali regionalni to nece uraditi plodom.To je tako kad si veliki katolik od pape.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime