Počela akcija „Ispravno vozilo-bezbedno vozilo“

Auto-moto savez Srbije, u saradnji sa Upravom saobraćajne policije MUP Republike Srbije i Asocijacijom tehničkih pregleda vozila do 25.novembra organiyuje akciju “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“. Akcija će biti održana i u Boru.

Tradicionalna akcija “Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“ organizuje se na oko 100 linija tehničkih pregleda u preko 60 gradova Srbije.

Zainteresovani vozači besplatan pregled svojih četvorotočkaša mogu da obave i u Boru, u AMSS Istok, u ulici Dragiše Mišovića broj 8, svakog dana do 25.novembra, od 7 do 15 časova.
Akcija će biti organizovana i u Boljevcu (AMSS Istok, Magistralni put bb), Negotinu (Auto centar Jovanović, u naselju Gradište), Knjaževcu (Todorović auto DOO, Dobrivoja Radosavljevića 7) , kao i u Zaječaru (Auto Bane Group DOO, Negotinski put bb).

„Zbog prosečne starosti voznog parka u Srbiji tehnička ispravnost vozila je još važnija. Sa izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja stvoriće se uslovi za novi sistem tehničkih pregleda, koji će obavezati vlasnike da svoja vozila jednom godišnje dovedu u ispravno stanje. Vlasnici vozila starijih od 15 godina, biće u  obavezi da to čine dva puta godišnje“, rekao je  Nebojša Arsov,  načelnik Uprave saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Koliko su ove akcije značajne govori i podatak da je u prethodnoj akciji, pred letnju sezonu, broj neispravnih vozila smanjen ispod trećine pregledanih i to za čitavih 10 odsto u odnosu na prošlogodišnju zimsku akciju. Analiza kvarova pokazala je da je najveći broj vozila imao problem sa kočionim sistemom, čak 38 odsto. Slede kvarovi svetlosne signalizacije (32 odsto) i kvarovi sistema za upravljanje, evidentirani kod 16 odsto pregledanih vozila u prošloj zimskoj akciji.

“Pozivamo sve vozače i članove AMSS-a da se odazovu besplatnoj akciji, da izdvoje 15-20 minuta, koliko traje pregled tehničke ispravnosti vozila, kako bi bezbednim, ispravnim vozilom uz pridržavanje saobraćajnih propisa dočekali zimske vremenske uslove”, poručio je Mirko Butulija, predsednik AMSS.