Počela školska godina u Boru – prvi model nastave, na početku intonirana državna himna

Sve osnovne i srednje škole na teritoriji grada Bora započele su školsku godinu po „prvom modelu“ nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama.

Nakon što su učenici zauzeli svoja mesta u školskim klupama prvi čas je počeo intoniranjem državne himne „Bože pravde“.

Grad Bor je i ove godine obezbedio besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, kao i neophodni školski pribor za 400 đaka koji su upisani u prvi razred.

Plan obrazovno-vaspitnog rada u školskoj 2021/22. godini, koji je usvojio Krizni štab za borbu protiv zarazne bolsti Kovid-19, predviđa tri modela odvijanja nastave.

Prvi model podrazumeva slobodno okruženje za sve učenike, što znači da sede zajedno u učioniocama, nose masku samo dok razgovaraju i odgovaraju, te da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara. Nevakcinisani nastavnici masku moraju nositi svo vreme.

Drugi model je kombinovani model sličan prošlogodišnjem za učenike sedmog i osmog razreda i srednjoškolce, što bi značilo da bi jedan dan radili onlajn, a drugi dan imali neposrednu nastavu. Razlika u odnosu na prošlogodiši model za srednje škole jeste da se ta smena vrši na dnevnom nivou, a prethodne godine je bilo na nedeljnom nivou. Ministar prosvete Branko Ružić rekao je da tim za procene može da spusti ovaj model i za peti i šesti razred i da, ukoliko ima više od 16 učenika u odeljenju, delili bi se na grupe.

Treći model predstavlja one najugroženije jedinice loklane samouprave i za te škole je prepremljena onlajn nastava za srednjoškolce, a za osnovce kombinovana nastava. Od prvog do četvrtog razreda išli bi na časove od 30 minuta i kao i prošle godine delili bi se na grupe manje od 16 učenika. Drugi ciklus od petog do osmog razreda smenjivali bi se u modelu nastave u danu.

U Borskom okrugu su zbog nepovoljne epidemiolopške situacije jedino škole u Kladovu nastavu započele po drugom modelu.