Počeli pregovori o članstvu u EU

0
36

U Briselu je u utorak ujutro počela prva međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom počinju pregovori o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug / European Commission
Foto: Tanjug / European Commission

Ministar spoljnih poslova predsedavajućeg EU, Grčke, Evangelos Venizelos uručiće najvišim srpskim zvaničnicima ključne dokumente EU za pregovore u kojima se podvlači da je “Srbija dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo”.

Srpski premijer Dačić je najavio da će na otvaranju pregovora s EU izložiti uvodnu izjavu Srbije sa stavom o pregovaračkom okviru i pogledu Beograda na celokupan tok pregovora.

“U istorijskom smislu ovo će dalje odrediti naš put”, rekao je Dačić na pres konferenciji ocenivši da pre 18 meseci, kada je formirana vlada, to što se danas dogodilo nije bilo očekivano.

“Mi smo vas iznenadili”, rekao je i primetio da je neka druga vlast danas u Srbiji, slavilo bi se sedam dana, ali da ova vlada to neće uraditi, jer je čeka težak rad.

“Naš narod je ovo zaslužio”, zaključio je Dačić.

On je naveo da smo sami sebi postavili cilj da do kraja 2018. institucionalno budemo spremni za ulazak u EU, u kom slučaju bi Uniji ostalo da oceni koliko smo spremni za to, te da je cilj da i formalno 2020. budemo punopravni član.

Na sastanku učestvuje evropski komesar za proširenje Štefan File, a srpsku stranu predstavljaju premijer Ivica Dačić, potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivan Mrkić, ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić i šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević.

(Beta/Tanjug)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime