Počinje sanacija krova Muzičke škole: Za kulturu u Boru stižu još bolji dani

Problemi sa prokišnjavanjem krova Osnovne muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Boru zbog kojih je funkcionisanje ove škole, ali i Centra za kulturu opštine Bor, koji za deo svojih kulturnih aktivnosti koristi prostorije ove ustanove, uskoro će biti otklonjeni, te će za prikazivanje pozorišnih predstava, koncerte i druge sadržaje biti ponovo korišćena jedna od najboljih sala u ovom delu Srbije.

muzicka-skola

Poslednje renoviranje ove borske škole urađeno je pre svega četiri godine, nakon čega su sve prostorije bile u funkciji neometanog rada ove ustanove. Tom prilikom je, između ostalih radova, urađena i sanacija krova, čije je prokišnjavanje i tada stvaralo probleme zaposlenima i đacima u školi.

Međutim, već krajem 2014. godine problemi ove vrste su se ponovo javili, zbog čega već više od godinu dana velika sala borske Muzičke škole nije u funkciji, te se za koncerte đaka upotrebljavaju manji prostori, a prikazivanje pozorišnih predstava, priredbe, koncerti i drugi zahtevniji kulturni sadržaji u ovom periodu bivaju premešteni u salu bioskopa Zvezda u Boru.

Ipak, Opština Bor nedavno je donela odluku da u kratkom vremenskom roku sanira krov ove ustanove i na taj način mogući nastavak normalnog rada Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Boru.

„Renoviranje naše škole, kao i svih ostalih škola u gradu, u nadležnosti je Opštinske uprave u Boru, a ono što sa sigurnošću u ovom trenutku mogu reći jeste da će radovi na sanaciji krova naše škole krenuti za petnaest dana, obećanje izvođača je da će svi poslovi biti okončani u roku od dvadeset dana od početka radova. Čitav projekat renoviranja krova naše ustanove za nas je od velikog značaja. Radujemo se završetku radova i nadamo se da će ova intervencija dugoročno rešiti problem prokišnjavanja“, rekao je za naš portal Aleksandar Kokolanski, direktor Muzičke škole u Boru.

Iz Opštinske uprave potvrđuju da je krajem februara potpisan ugovor sa izvođačem radova, niškim preduzećem „Izgradnja Plus“, a ukupna vrednost radova iznosi približno tri miliona i petsto hiljada dinara.

Dugoročno rešenje ovog problema od velikog je značaja i za ustanovu Centar za kulturu opštine Bor, koja za aktivnosti brojnih sekcija, ali i za pozorišne predstave i druge zahtevnije kulturne sadržaje koristi veliku salu i druge pomoćne prostorije.

„Sala Muzičke škole svakako je adekvatnija za pozorišne predstave jer poseduje svlačionice, opremu koja diže i spušta scenografiju i uopšte ispunjava standarde neophodne za organizovanje sadržaja te vrste. U tom smislu, u periodu problema sa prokišnjavanjem krova bili smo primorani da organizujemo manje zahtevne pozorišne predstave koje su prikazivane u sali bioskopa. Sa druge strane, bioskop Zvezda raspolaže duplo većim kapacitetima u odnosu na veliku salu Muzičke škole, što je omogućilo da veći broj Borana pogleda predstave“, reči su direktora Centra za kulturu opštine Bor Dragana Ilića.

Pored toga, brojne matične sekcije trenutno nemaju adekvatnih uslova za rad, te se, prema rečima direktora, zaposleni i u ovoj ustanovi nadaju konačnom rešenju problema prokišnjavanja krova Muzičke škole „Miodrag Vasiljević“ u Boru.