Pokrenut postupak za izradu generalnog projekta puta „Vožd Karađorđe“ koji bi trebao da poveže istočnu Srbiju i Šumadiju

Koridori Srbije pokrenuli su postupak javne nabavke za izradu generalnog projekta sa studijom opravdanosti za izgradnju auto-puta “Vožd Karađorđe“, koji će spojiti centralni deo Šumadije sa istočnom Srbijom.

Taj autoput biće najbrža veza Istočne Srbije sa Centralnom i Zapadnom Srbijom, kao i koridorima 10 i 11, saopštili su Koridori Srbije.

Put će biti dugačak 220 kilometara, a gradnja će biti podeljena na pet deonica.

Nova saobraćajnica proći će kroz teritorije opština Lazarevac, Sopot, Mladenovac, Aranđelovac, Topola, Rača, Lapovo, Velika Plana, Svilajnac, Despotovac i Bor.

Vršilac dužnosti direktora Koridora Srbije Aleksandar Antić kaže da je gradnja tog autoputa prepoznata kao projekat od posebnog značaja za Srbiju, jer će omogućiti neuporedivo bolje povezivanje istočnih, centralnih i zapadnih delova zemlje.

„To će u perspektivi doneti još dinamičniji razvoj lokalnih ekonomija, smanjenje nezaposlenosti i još bolji ambijent za dolazak investicija. Sama gradnja ove saobraćajnice, nesumnjivo će otvoriti mogućnosti za angažovanje lokalnih preduzeća i radne snage“, istakao je Antić.

Podseća da otvaranje postupka javne nabavke za izradu projekta autoputa „Vožd Karađorđe“ dolazi u momentu kada se u Srbiji intenzivno radi na gradnji autoputa na Koridoru 11, zatim na Moravskom i Fruškogorskom koridoru, saobraćajnici Ruma-Šabac-Loznica i Kuzmin- Sremska Rača.

Svi ovi projekti koji su u toku, ali i oni koji su u završnoj fazi pripreme čine Srbiju ogromnim gradilištem i ispunjavaju ciljeve iz strategije Srbija 2025, naveo je Antić.

Kako kaže, taj program, uz inicijativu i lični angažman predsednika Aleksandra Vučića ima za cilj da potpuno izmeni lice Srbije, između ostalog i kroz novu, modernu i razgranatu mrežu putne infrastrukture, čiji će autoput „Vožd Karađorđe“ biti važan i nezaobilazan deo.

(Tanjug)