Polaganjem venaca i otkrivanjem biste Jovanu Vučkoviću obeležen Dan oslobođenja Bora

Povodom 3. oktobra, Dana oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine opštine Bor Dušan Marković i zamenik predsednika opštine Bor Saša Vukadinović primili su predstavnike ambasade Rusije u Beogradu, Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rada (SUBNOR) 1941-1945, potomke narodnog heroja Jovana Vučkovića i mnogobrojne delegacije iz zemlje i inostranstva.

dan-oslobodjenja-bora-2014

Značajan datum u istoriji Bora, punih 70 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, obeležen je nizom prigodnih aktivnosti u organizaciji Opštine Bor i SUBNOR-a.

Po ustaljenoj tradiciji za današnji dan, delegacije boraca i pomotaka iz Bora i drugih gradova položile su vence na spomen obeležje na Trgu oslobođenja u samom centru grada.

Za mnogobrojne uvažene goste priređen je prijem u sali Skupštine opštine Bor, sa koga su poslate miroljubive poruke i evocirane uspomene na one koji su život dali za slobodu od fašizma.

Jedan od istaknutih boraca bio je narodni heroj Jovan Vučković, čija je bista uz vojne počasti u prisustvu sina i potomaka postavljena na plato ispred železničke stanice.

Svoj dan obeležilo je JKP „3. oktobar“ i istoimena osnovna škola, a danas je pušten u saobraćaj i renovirani deo ulice, čije ime podseća na ovaj važan datum.