U Srbiji rad obustavile 24 policijske uprave

Zbog dezinformacija u medijima oko obustave rad zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova i broja zaposlenih koji učestvuju u obustavi rada, Nezavisni sindikat policije (NSP) saopštio je da su do danas u Srbiji, od 27, rad obustavile 24 policijske uprave, uz poštovanje minimuma procesa rada.

U obaveštenju se navodi da su rad, uz poštovanje minimuma procesa, obustavile policijske uprave u Boru, Vranju, Gnjilanu, Zaječaru, Jagodini, Kikindi, Kragujevcu, Zrenjaninu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Sadu, Pirotu, Požarevcu, Prokuplju, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Čačku, Beogradu, Valjevu i Novom Pazaru.

Tokom dana očekuje se obustava rada, uz poštovanje minimuma procesa rada, u policijskim upravama u Pančevu, Užicu i Somboru, navedeno je u saopštenju Nezavisnog sindikata policije.

Policijski sindikati razmatraju platformu za povećanje plata

Nezavisni sindikat policije i Policijski sindikat Srbije danas će razmotriti predloženu platformu za povećanje zarada, a predstavnici Nezavisnog sindikata nastaviće sa zakonskom obustavom rada.

Predstavnicima policijskih sindikata, na jučerašnjem sastanku sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović, ponuđena je platforma za poboljšanje materijalnog i socijalnog položaja, potvrđeno je Tanjugu u dva reprezentativna sindikata policije.

Predstavnik Nezavisnog sindikata policije Velimir Barbulov rekao je Tanjugu da su na sastanku učestvovali i predstavnici ostalih policijskih sindikata, a da je ministar finansija ponudila platformu za povećanje zarada.

Prema njegovim rečima, ta platforma, sa kojom članovi sindikata nisu detaljno upoznati, zasniva se na ekonomskoj situaciji u državi i budžetskim prihodima i planiranim dodatnim izdvajanjima za policiju.

Barbulov je dodao da je dogovoreno i da već, najverovatnije od ponedeljka, Nezavisni sindikat policije i drugi reprezentativni sindikat – Policijski sindikat Srbije, otpočnu razgovore sa ministarstvom finansija o potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović je rekao Tanjugu da taj sindikat danas očekuje da dobije predlog za povećanje zarada, a koji bi trebalo da važi do sistemskog rešenja – potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora za radnike MUP-a.

Mijailović je rekao i da bi u ponedeljak trebala da bude formirana radna grupa koja će sa predstavnicima ministarstva finansija pregovarati o potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora za radnike MUP-a.

Prema njegovim rečima, taj sindikat očekuje i precizne informacije o planiranim sredstvima za poboljšanje materijalnog položaja do sistemskog rešenja problema – posebnog kolektivnog ugovora, od čega se neće odustati.

Za razliku od drugog reprezentativnog sindikata – Nezavisnog sindikata policije, čiji članovi su prošlog četvrtka stupili u zakonsku obustavu rada, Policijski sindikat Srbije to nije učinio, ali je Vladi Srbije od juče dao rok od 14 dana da se izjasni o usaglašenom predlogu posebnog kolektivnog ugovora za pripadnike MUP-a.

Ukoliko predlog do tada ne bude prihvaćen, biće „odmrznuta“ odluka o štrajku, koji će započeti 18. februara, saopštio je PSS.

Uz povećanje plata za 40 odsto, Nezavisni sindikat policije traži i nabavku novih uniformi i obuće, izmene određenih članova Zakona o policiji i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora.

Štrajk policajaca je organizovan uz poštovanje zakonskih odredbi, odnosno obezbeđen je minimum procesa rada, što znači da policajci intervenišu samo na osnovu prijava građana, ili ako dođe do neke situacije kada je ugrožena bezbednosti, a izdavanje ličnih dokumenata i registarskih tablica, obavlja se samo u hitnim slučajevima.

(Tanjug)