Poslednji pozdrav Bobani Momčilović Veličković: Šampioni su veći od svojih sportskih rezultata

U prepunoj sali borske Muzičke škole danas je održana komemoracija povodom smrti evropske šampionke u streljaštvu i najbolje sportistkinje Bora Bobane Momčilović Veličković.

Porodica, prijatelji, predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije, Streljačkog saveza Srbije, koleginice iz kluba i reprezentacije, predstavnici Grada Bor i brojni građani ispratili su danas na poslednji počinak Bobanu Momčilović Veličković, reprezentativnu i članicu kluba Bor 030, tragično preminulu 21. juna usled komplikacija posle porođaja.

Koliko je Bobana značila ne samo timu, gradu u kojem je živela, već i reprezentaciji i Srbiji, a tek evropskom streljaštvu u kojem je tek trebalo da dostigne neslućene visine govorili su na komemoraciji oni koji su sa zlatnom devojkom srpskog streljaštva delili isti hleb, njen trener Boban Marković, Jasna Šekarić, petostruka osvajačica medalja na Olimpijskim igrama, Bobanin uzor i drugarica, Damir Štajner, generalni direktor OKS.

“Nema reči kojima se može nadoknaditi gubitak koji vas je zadesio. Ovo je zaista neizmeran gubitak i za sportsku zajednicu. Sa samo 31 godinom već je ostvarila dva učešća na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i 2016. u Riju i verovali smo da će i u Tokiju da osvoji medalju. Pet puta je osvajala zlato u ekipnoj konkurenciji. Mnogo je teško porediti velike uspehe. Šampioni su veći od svojih sportskih rezultata. Bobana je bila poštovana, borac, nesebična, druželjubiva. Nikada nije odbila da se pojavi ni na jednom događaju. Činila si da jedan indivudualni sport bude timski. OKS si doživljavala kao svoju kuću, a mi tebe kao naše dete. Očekivali smo još mnogo više tvojih uspeha”, rekao je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Bobana će, dodao je Štajner, nastaviti da inspiriše neke buduće šampione, jer će se trofej za najuspešnijeg mladog sportistu Srbije koji se dodeljuje svake godine zvati Trofej Bobane Momčilović Veličković.

“Grad Bor je izgubio svoj ponos prerano, premladog, velikog, odgovornog dobrog čoveka, dobrog sportistu. Bobana nam je pokazala i umela da dokaže kako i zašto treba da živimo i kako i zašto da se borimo. Ostavila je veliki trag u srcima građana Bora, ovo je tužan trenutak. Jedan od najtužnijih u istoriji grada Bora. Svi ćemo te Bobana pamtiti po tome koliko si bila veliki čovek, po tome koliko si dobrih, velikih rezultata donela za svoj grad, po tome kako si umela da se nasmeješ, po tome kako si umela da posavetuješ i po tome koliko si se borila za sebe, svoju porodicu i svoj grad. Jedina borba koju si izgubila desila se prerano i znam da će te grad Bor pamtili po onoime što si bila. Bobana Momčilović Veličković, veliki sportista, veliki čovek velikoga srca koji je voleo svoju državu Srbiju, voleo svoj grad Bor i voleo ljude”, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Komemorativni skup je počeo potresnim i emotivnim filmom Olimpijskog komiteta Srbije u kojem su na brojne Bobanine sportske uspehe podsetile Jasna Šekarić i Zorana Arunović.

U ime Streljačkog saveza Srbije od Bobane se oprostio predsednik Nenad Putnik,  a pročitano je i pismo koje je uputio Vladimir Lisin, predsednik Svetske streljačke asocijacije.

Omiljenim Bobaninim i Mišinim stihovima od šampionke se oprostila i drugarica Marija Grujić. Komemoracija je završena pesmom „Samo jednu ljubav imam“ Vlade Divljana.

Bobana Momčilović Veličković sahranjena je danas na Novom gradskom groblju u Boru uz prisustvo porodice, prijatelja i kolega. Polaganju urne, između ostalih, prisustvovao je i ministar sporta Vanja Udovičić.