Potpisan protokol o saradnji između Bora i opštine Vulkan iz Rumunije

0
191

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i zamenik predsednika opštine Vulkan iz Rumunije Kristian Marisanu potpisali su protokol o razumevanju i saradnji između dva grada sa bogatom rudarskom tradicijom.

U Gradskoj upravi grada Bora juče je održan prijem za delegaciju iz Rumunije koju su činili predstavnici Univerziteta u Krajovi, opštine Vulkan i Rotari klubova iz Rumunije i Srbije, kao i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Republike.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o bliskijoj saradnji, zajedničkim prekograničnim projektima, razmeni studenata, učenika i profesora, kao i o formiranju srpsko-rumunske kancelarije za saradnju sa sedištem u Boru, a pod pokroviteljstvom UNESCO.

“Gradovi Bor i Vulkan imaju isti cilj da budu savremeni gradovi koji su nastali na postulatima rudarstva i da u narednim godinama zajedno nastupamo kod evropskih fondova i povlačimo sredstva za razvoj naših gradova.

Ovo je pokazatelj da Bor ima dobre prijatelje u susednoj Rumuniji, ali i Bugarskoj, Hrvatskoj i svim zemljama u okruženju. Politika razumevanja i saradnje nas čini velikim”, kazao je Milikić.

Zamenik predsednika opštine Vulkan Kristian Marisanu istakao je velike mogućnosti za saradnju koja će doneti benefite za stanovnike oba grada.

“Verijem da možemo da ostavriti blisku saradnju između naše dve lokalne zajednice koje imaju puno sličnosti. U opštini Vulkan je rudarstvo, takođe glavna privredna grana. Sa gradonačelnikom Milikićem smo razgovarali o mogućnostima podizanja nivoa saradnje iz oblasti kulture, sporta, ekologije, kao i o ekonomskoj saradnji. Region iz kojeg dolazim teži da promeni primarnu privredu iz rudarstva u turizam i već smo realizovali projekte sa tim ciljem i iskustva bismo podelili sa Borom. Bilo je reči i o razmeni učenika, studenata i nastavnika. Definitivno smo našli puno tačaka na kojima možemo da sarađujemo.
Zahvalio bih se Rotari klubu Bor koji je organizovao sastanak, gradonačelniku koji nas je ugostio I Svetozaru Aleksovu državnom sekretaru u Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Republike koji je  ispred Republike Srbije prisustvovao sastanku”, izjavio je Marisanu.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here