Povelja časti rudarima kriveljskog kopa i jamskoj spasilačkoj četi

I ove godine 6. avgust dve Ziđinove kompanije obeležavaju u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika, inženjera Franju Šisteka, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a Bor, a danas Srbija Ziđin Koper.

Nagrada „Inženjer Šistek“, kao najveće priznanje koje Borska industrija bakra dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i institucijama za istaknute zasluge i doprinos razvoju kompanije, ustanovljena je daleke 1968. godine. Srbija Ziđin Koper sa zadovoljstvom je nastavila lepu tradiciju dugu više od pola veka.

Nagrada „Inženjer Šistek“ za doprinos razvoju Srbija Ziđin Koper u 2023. godini biće uručena Ivanu Vladiću, Nenadu Saviću, Ivanu Bibanoviću (RBB), Dragiši Anđelkoviću, Željku Mihajloviću (RBM), Goranu Goluboviću (TIR) i Ivanu Pernatu (EMO). Sedmorici „veličanstvenih“ iz Ziđin Kopera, ove godine društvo pravi „zlatna petorka“ iz Ziđin Majninga, pa će Šistekovu nagradu dobiti i: Dejan Volojanović, Miloš Jocić, Dalibor Stojadinović, Aleksandar Đorđević i Igor Zlatković.

Na svečanosti povodom Dana rudara Srbije kompanija Srbija Ziđin Koper uručiće i posebno priznanje – povelju časti zaposlenima na površinskom kopu „Veliki Krivelj“ zbog lavovske borbe rudara sa vodenom stihijom u vreme junskih poplava, izvanrednu hrabrost i požrtvovanost u akciji usmeravanja Kriveljske reke ka dnu kopa i odbrani sela Krivelj. Isto priznanje će za izuzetnu hrabrost, požrtvovanost i rudarsku solidarnost u vanrednim situacijama i akcijama spasavanja ljudi i imovine od požara i poplava dobiti i spasilačka četa rudnika „Jama“.

 

Između dva rudarska praznika u zasluženu penziju otišlo je 195 radnika Srbija Ziđin Koper: 70 iz RBB-a, 53 iz RBM-a, 57 iz TIR-a, dva iz EMO i 13 iz Generalne direkcije. Oni će, uz redovnu otpremninu, dobiti i novčanu nagradu kompanije u iznosu 20.000 dinara.