Ziđin Majning Grupa: Cilj nam je da borski rudarski basen bude najveći u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina postane najveći unutar korporacije na evropskom nivou.

„Naš cilj za narednih pet godina je da Srbija postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi. Budući da su naši glavni rudnici u Boru i Majdanpeku, postizanje ovog cilja imaće veliki uticaj na ekonomiju i društvo u Borskom okrugu“, poručio je Đinhe.

U septembru prošle godine Ziđin Majning Grupa i ministarka za rudarstvo i energetiku Dubravka Đedović Handanović potpisali su memorandum kojim je korporacija potvrdila nameru da investira 3,8 milijardi dolara u Srbiji, a Đinhe ističe da će ulaganja ipak biti veća.

„Buduće investicije Ziđina biće usmerene na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, sa procenjenim rezervama bakra od oko 20 miliona tona i zlata od 700 do 800 tona. Kompanija planira da poveća godišnji kapacitet srpskog projekta na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Evropi“, poručio je Đinhe.

Ono što ometa dalji razvoj rudnika u Boru i Majdanpeku, prema njegovim tvrdnjama, jeste loša infrastruktura, nedostatak podrške lokalnog stanovništva i sporo dobijanje dozvola od Vlade Srbije.

„Nedostatak električne energije je jedan od faktora koji ometa proizvodnju“, rekao je Đinhe novinarima iz Srbije, koji su u sedmodnevnoj poseti Kini s ciljem da upoznaju moderno i zeleno rudarstvo Ziđin Majning Grupe.

Istakao je da će novim ulaganjima, do 2030. godine, nastojati da ostvare duplo veću proizvodnju u rudnicima u Boru i Majdanpeku.

„Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjih planova. Cilj nam je da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike“, kazao je Đinhe.

Đinhe je istakao da su oni u svojim rudnicima u Kini započeli testiranje električnih kamiona, kao i da će, ukoliko se testiranja pokažu uspešnim, iste kamione primeniti i u rudnicima u Srbiji.

„Električni rudarski kamioni ne samo da su ekološki prihvatljiviji već su i relativno nižih troškova rada“, kazao je Đihne.

Prošle godine, Ziđin je proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata u Srbiji ispunjavajući prvu fazu izgradnje.

U septembru 2018. godine Ziđin je potpisao sporazum sa Vladom Srbije, obavezujući se na investiranje u iznosu od 1,26 milijardi američkih dolara u periodu od šest godina.

Trenutno je stvarna investicija četiri puta veća od planirane.

(Tanjug)