Povodom obeležavanja Festivala zmajevih čamaca, učenici ETŠ u Boru naučili da naprave tradicionalni kineski specijalitet

Povodom tradicionalnog kineskog praznika „Festival zmajevih čamaca”, Kabinet generalnog direktora kompanije „Srbija Ziđin Koper” (Serbia Zijin Copper) organizovao je pripremu i degustaciju kineskog specijaliteta „zongzi”. Tom prilikom su ove knedle od pirinča naučili da naprave i učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Boru koji se školuju za kuvare.

Festival zmajevih čamaca je tradicionalna manifestacija kineskog naroda Han, a slavi se više od dve hiljade godina u znak sećanja na patriotu i pesnika Qu Yuana. Legenda kaže da se on zalagao za imenovanje mudrih i sposobnih ljudi, obogaćujući zemlju i jačajući vojsku, ali su ga plemići u pokrajini oklevetali i prognali iz glavnog grada Chu. Tokom svog izgnanstva napisao je najpoznatije pesme. Ne mogavši da podnese napad na njegovu državu koji je usledio, on se bacio u reku Miluo sa kamenom u naručju. Čuvši za to, meštani su čamcima pokušali da dođu do njega i spasu ga, ali telo Qu Yuana nisu nikada pronašli. U strahu da ribe ne pojedu njegovo telo, bacali su u reku kuglice pirinča da ih nahrane. Zbog toga je običaj da se toga dana jedu knedle od pirinča.

Ovo je, kako kaže šef Kabineta generalnog direktora kompanije „Srbija Ziđin Koper”, Hongzhi Wen, prilika da lokalnom stanovništvu pokažu kakvu hranu jedu i kako je pripremaju.

„Zato smo pozvali učenike da nam se pridruže i da zajedno spremimo tradicionalne knedle od pirinča. Ujedno, ovo je prilika da ih upoznamo sa kineskom kulturom i običajima, ali i da se svi zajedno dobro zabavimo”, ističe Wen.

Tokom Festivala zmajevih čamaca Kinezi organizuju mnoge narodne aktivnosti, a različite provincije imaju i različite običaje. Najpoznatiji su jedenje knedli od pirinča i trke čamcima, a kuvar Xu Peihai objasnio je kako se ovaj tradicionalni specijalitet pravi.

„Nadev za knedle od pirinča sastoji se od glutenskog pirinča, crvenog pasulja, kikirikija i suvog voća. Sve to se obari i dobro procedi, a onda se time napuni obareni bambusov list. Uvijena knedla se pričvrsti kanapom od prirodnog materijala i potom kuva još četrdesetak minuta” objašnjava Peihai.

Kako se u bambusov list uvija nadev od pirinča, učenicima su pokazali predstavnici Kabineta generalnog direktora ove kineske kompanije.

Prema rečima učenika Ekonomsko-trgovinske škole u Boru koji se školuju za kuvare „zongzi” se pravi veoma jednostavno.

Obeležavanje kineskog praznika upriličeno je u kantini „Istra kule”, a prisustovali su i predstavnici kompanije „Srbija Ziđin Majning” (Serbia Zijin Mining), čiji su gosti bili učenici trećeg razreda Osnovne škole „Stanoje Miljković” u Metovnici, koji su se takođe oprobali u pripremanju ovog specijaliteta.