Pravoslavci danas obeležavaju Veliki petak – dan velike tuge

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je na brdu Golgota raspet Isus Hristos.

Na Veliki petak, Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

Za hrišćane je ovo najtužniji i najznačajniji dan u Strasnoj ili Velikoj sedmici kojoj se obeležava stradanje Isusovo. Nakon Strasne dolazi Svetla sedmica koja počinje najradosnijim praznikom – Vaskrsom, a koji se ove godine obeležava u nedelju, 28. aprila.

Današnji dan se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji ne rade se nikakvi poslovi, ni u polju, a ni u kući.

Od velikog četvrtka do Uskrsa, ne zvone crkvena zvona, jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja i iznosi se plaštanica.

Večernje sa iznošenjem plaštanice i Plač majke Božije u borskom hramu Sveti velikomučenik Georgije je zakazano za 19 sati.

Običaj je da se na Veliki petak farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

Tradicija nalaže da budu crvena, naročito prvo koje ostaje kao čuvakuća.