Predsednik Srbije Tomislav Nikolić raspisao vanredne parlamentarne izbore za 24. april.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisao vanredne republičke izbore za 24. april.

izbori-kutije

Nikolić je rekao da je došlo je vreme za ispitivanje podrške, jer reforme su ozbiljne i teške i zato je potrebno da se građani izjasne – da li podržavaju reforme ili postoji neka bolja ideja i možda neko drugi ko zaslužuje poverenje građana, rekao je Nikolić.

Nakon što je potpisao Ukaz o raspuštanju parlamenta i raspisivanju izbora Nikolić je pozvao građane i učesnike izbora, ali i medije na fer i demokratsku utakmicu izrazišsi uverenje da će Srbija nakon izbora nastaviti s reformama i da neće odustati od puta kojim sada ide.

Nikolić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi želeo da pobedi SNS, ali da će isto tako moći da sarađuje sa svakom vladom.

„Neću ja da budem razočaran ako pobede drugi“, rekao je i dodao da nije siguran da bi se posle drugačijeg izbornog ishoda nastavile reforme, a njegova je želja, kako je istakao, da pobedi ideja koja je dobra za Srbiju.

Nikolić je ocenio i da je vlada u prethodnom periodu učinila mnogo, pokrenula čitav sistem reformi za koje mora da obezbedi novi mandat, kako bi bila sigurna da ono što radi, radi po volji građana.

„Očekujem fer i demokratske izbore“, rekao je Nikolić i istakao da ne sumnja u regularnost izbora.

Nikolić je rekao da se regularnosti izbora može govoriti kada se neregularnost desi.

„O tome da izbori neće biti regularni, govore oni koji se plaše da izađu na izbore i da će izgubiti. Imamo toliko sistema kontrole da je nemoguće da nezapaženo prođe favorizovanje ili neregularnost prođe nekažnjeno“, rekao je Nikolić.

Podsetivši da je Srbija sve svoje političke probleme rešavala vanrednim izborima i da su građani uvek bili u pravu kad izaberu, predsednik je istakao da će sve institucije države funkcionisati, iako će izbori biti održani na nekoliko nivoa.

Na pitanje hoće li se na neki način angažovati u izbornoj kampanji, predsednik je je poručio:

„Neće me biti sramota ako neko iz SNS zatraži moju pomoć da tu pomoć i pružim“.

Istakavši da se nada da će država nastaviti sa reformama i da neće odustati od tog puta, Nikolić je poručio da će opozicija na izborima imati priliku da proveri koliko je traga ostavila među građanima svojim delovanjem.

Upitan kakva su njegova očekivanja od nove vlade, Nikolić je istakao da se ne meša u to kakav će da bude sastav vlade, te da će se o tome dogovarati oni koji obezbedi većinu.

„Potpuno su besmislene priče da se mešam u poslaničku listu SNS ili u sastav vlade. Uostalom, bilo je evidentno u ovih četiri godine da se nisam mešao u sastav vlade“, podvukao je Nikolić.

Upitan da li je, budući da je ranije bio protiv raspisivanja izbora, u međuvremenu dobio dodatna uveravanja od premijera, Nikolić je rekao da je svoj stav o izborima iznosio pre nego što je vlada donela odluku o izborima, a da posle toga njegov stav više nije važan.

„Niko nije trebalo da me ubeđuje da li treba da bude izbora ili ne, već samo da budu ispunjeni zakonski uslovi. Ispunjeni su svi uslovi da danas budu raspisani izbori i ja sam to učinio, oko toga nemam dilemu“, rekao je Nikolić.

(Tanjug)