Predstavnici grada, rudarskih kompanija i Saveta MZ o problemima meštana borskih sela

U sali Supštine grada Bora u ponedeljak je održan sastanak Radne grupe za rešavanje otvorenih pitanja sa rudarskim kompanijama „Srbija Ziđin Koper“ (Serbia Zijin Cooper) i „Srbija Ziđin Majning“ (Serbia Zijin Mining).

Predstavnici mesnih zajednica na kojima se izvode rudarski radovi izneli su probleme sa kojima se susreću meštani Slatine, Metovnice, Oštrelja, Brestovca i Brezonika.

Prema rečima aktera vođen je konstruktivni dijalog kako bi se uočeni problemi na terenu što pre i što efikasnije rešili.

„Složili smo se da je Bor grad koji je nastao na principu rudarenja, ali da je naš zadatak da pitanja rešavamo zajedničkim snagama.

Predstavnici seoskih mesnih zajednica na kojima se vrši rudarenje izneli su probleme sa kojima se suočavaju njihova sela, a na koje su im predstavnici kompanija dali konkretne odgovore. Ono što je bitno jeste da smo postavili i vremenski rok za rešavanje pitanja, a svi zajedno smo se složili da je najbitnije zadovoljiti opšti interes meštana naših sela i prigradskih naselja koja su pogođena rudarenjem“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

On je kazao da će se u rešavanje otvorenih pitanja aktivnije uključiti i nadležni državni organi i ministarstva.

„Predstoji nam u narednom periodu formiranje nove radne grupe na višem nivou, u koju će pored meštana, grada i rudarske kompanije sa teritorije grada, biti uključeni i predstavnici resornih ministarstava, a sve u cilju brže i bolje koordinacije na svim nivoima“, rekao je Milikić.

Predsednik Saveta mesne zajednice Brezonik Milan Karabašević je istakao da sa sastanka nosi pozitivne utiske.

„Vidim da konačno krećemo ka rešenju naših problema. Zahvalio bih se kompaniji Ziđin i gradonačelniku što je i Brezonik uključen u ovu Radnu grupu jer smo mi već dugo vremena pod uticajem rudarenja“, rekao je Karabašević i podsetio da se na teritoriji ove mesne zajednice izvode intenzivni rudarski radovi i da su zbog toga meštani izloženi aerozagađenju, prašini i prolasku teretnih vozila kroz samo naselje, kao i promeni reljefa i mikroklime.

„Ja sam optimista da će postojeći problemi biti rešeni, ali sam od predstavnika Ziđina dobio informaciju da su oni spremni i da kao krajnje rešenje bude sprovedena ekspoprijacija i iseljenje. Nadam se da do toga, ipak, neće doći i da će problemi biti rešeni na drugačiji način“, kazao je Karabašević.

Predsednik Saveta mesne zajednice Metovnica Dejan Marković kazao je da se meštani ovog borskog sela najviše žale na uništeni put preko Suve reke, kao i da strahuju za kvalitet i izdašnost vode u Brestovačkoj reci.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici Mesne zajednice Krivelj, koji su, prema rečima gradonačelnika, tražili da se „izađe na teren“.

„Nikada nije bio problem da lično ja i ljudi iz kompanije Ziđin izađemo na teren, ali ne treba ovako zatvarati vrata koja su otvorena u cilju rešavanja problema“, zaključio je Milikić.