Promocija knjige „Srpska vojska jedna zaboravljena priča” u subotu, 22. oktobra u Muzičkoj školi u Boru

Knjiga „Srpska vojska jedna zaboravljena priča” autorke dr Mile Mihajlović biće predstavljena u sali Muzičke škole u Boru u subotu, 22. oktobra u 19 časova.

Istina koja je gotovo ceo jedan vek skrivana pod velom zablude, predstavljena je u knjizi dr Mile Mihajlović. Knjiga je reprint izdanje originalnog dokumenta „Za Srpsku vojsku”, štampanog u Italiji 1917. godine.

Ova knjiga donosi priču o tome kako je italijanska mornarica spasila srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu, ali i menja istoriju da je srpsku vojsku sa obala Albanije evakuisala francuska vojska. Preko 70 originalnih i nikada objavljenih fotografija svedoče o tome da je za spas srpske vojske sa albanskih mora u periodu od 1915. do 1916. godine najzaslužnija italijanska mornarica.

Ovom knjigom ispravljena je istorijska neistina i donosi nam odgovore na mnogo pitanja: ko je zapravo evakuisao oslabljenu srpsku vojsku, a da to nisu bile „lađe fransuske” i gde su prvobitno bili transportovani dok nisu stigli na Krf i Vido, zašto Grčka svojom depešom nije dozvolila iskrcavanje srpske vojske na teritoriju Grčke i ko je okupirao Krf za ove potrebe.

O ovim i mnogim otvorenim pitanjima govoriće dr Mila Mihajlović kao i ugledni poznavaoci istorije Prvog svetskog rata pukovnik prof. dr Dalibor Denda i dr. Milić Milićević.