Prosečna zarada u istočnoj Srbiji ispod republičkog proseka

3
1575

Republički zavod za statistiku saopštio je da je prosečna neto zarada u Srbiji, isplaćena u novembru prošle godine, iznosila 50.556 dinara. Ovom iznosu nije mogla da se obraduje većina radnika zaposlenih u istočnoj Srbiji.

Najveći prosek plata među osam opština i gradova istočne Srbije imaju Borani i Majdanpečani, pre svega, zbog nešto viših plata u rudarskom sektoru.

Prosečna novembarska neto zarada u Boru iznosila je 53.612 dinara, dok je bruto zarada 74.480 dinara. Bor je ujedno jedino mesto u istočnoj Srbiji u kome je prosečna plata iznad republičkog proseka.

Ipak, ona nije dovoljna za prosečnu potrošačku korpu koja je u oktobru (informacija za novembar još nijeobjavljena) iznosila 70.810 dinara, prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Prosek plata zaposlenih u Majdanpeku iznosio je 49.219 dinara, a u Kladovu 46.700. Najmanja prosečna plata u Borskom okrugu je u Negotinu i ona iznosi 42.644.

Situacija u Zaječarskom okrugu je još gora.

U gradu Zaječaru prosek zarada u novembru 2018. godine iznosio je 44.037 dinara, u Boljevcu 43.121 dinar, dok je Sokobanji 41.020 dinara. Knjaževčani su od republičkog proseka “u manjku” za 13.010 dinara, jer u ovom mestu prosečna plata iznosila samo 37.546 dinara.

3 KOMENTARA

  1. …nijedan region u svetu ,Evrpi i Srbiji SE NIJE NIKADA I NIGDE se ekonomski, socijalno i demografski ni oporavio ni razvio… BEZ SVOG
    bb PRIPADAJUĆEG AUTOPUTA ,ŽELEZNICKOG KORIDORA…pa se to NIKADA nece desiti ni ovom regionu Istočne Srbije bez njegovog Multimodalnog saobracajnog koridora-Istok( Crnomorrskog koridora)…. SVE suprotne price su samo bajke za polupismene…😃 A koga interesuje detaljno o ovom Projektu…samo na Google i Youtube…i samo ukucati : koridor istok Ili ,ko hoce jos vise i preciznijih informacija…ukucati gore napisano i PUNO ime ovog Projekta…Pa koga to interesuje moze da cita,gleda i analizira tematske mape,slike i snimke …do prve jutarnje borske sirene…ili do prvog jutarnjeg 🚞…😄..A ostali pravac na rijalitije…😄 Pa sutra odmah na kukanje, uzdisanje,naricanje i vecito iste price …kako vise ne moze da se opstane…😂😂😂

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime