Protest protiv zagađenja u sredu u Boru

Ekološki protest zbog prekomernog zagađenja u Boru biće održan u sredu 10. jula na platou Doma kulture.

Inicijatori protesta kažu da je neposredni povod aerozagađenje koje je u poslednja tri meseca povećano.

„Borske merne stanice očitavaju od pet, pa čak i do osam puta veću koncentraciju sumpor dioksida. Opasnija od sumpor dioksida je povećana koncentracija taložnih mikročestica koje se lepe za pluća i mogu sem čađi sadržati i teške metale“, navodi se u pozivu na protest koji je potpisao Saša Stanković prosvetni radnik i odbornik ispred pokreta „Dveri“ u Skupštini grada Bora.

Ekološkoj inspekciji Borskog okruga, gradskoj upravi i kompaniji „Serbia ZiJIn Bor Copper“ obraćali su se građani pojedinačno, ali i organizacija koje deluju u Boru. Pokrenuta je i peticija protiv zagađenja.

„Na ulicama našeg grada se danima skupljaju i potpisi građana, pa se ti potpisi, zajedno sa zahtevima, ponovo predaju nadležnima“, kaže Stanković.

Inicijatori protesta su istakli zahteve, odnosno uputili pitanja nadležnima na koja u što skorijem roku očekuju odgovopre:

  1. Zahtevamo da dobijemo informacije o tome koliko je puta po službenoj dužnosti ekološka inspekcija posetila kompaniju ZiJin Copper, da se izveštaji obelodane i da se vide mere koje su izrečene.
  2. Zahtevamo da znamo iz kog konkretnog razloga je došlo do ovoliko povećanog aerozagađenja i na koji način i u kom vremenskom intervalu će problem biti rešen.
  3. Zahtevamo da, po Zakonu o zaštiti vazduha, građani budu obavešteni o tome koje su tačno štetne materije u vazduhu i u kom vremenu će biti u vazduhu – da bi se upozorili teži bolesnici i deca.

U pozivu na skup upućenom stanovnicima Bora i okolnih sela navedeno je da protest nije politički, već građanski sa ciljem da se smanji zagađenje.

Protest je zakazan za 19 sati.