Protest u Boru i ove subote, blokada saobraćaja zavisi od masovnosti

Pokret „Borani se pitaju“ najavio je nastavak protesta koji su prethodne dve subote bili održani širom Srbije, inicijalno zbog usvajanja izmena Zakona o ekspoprijaciji i Zakona o refendumu.

Iako su izmene Zakona o ekspoprijaciji povučene iz skupštinske procedure, a Zakon o refendumu je danas još jednom korigovan, protesti u pojedinim mestima biće nastavljeni.

„Zahtevi sa prošle blokade su ispunjeni ali tu se ne završavaju problemi Bora i okolnih sela“, navodi se u objavi na Fejsbuk stranici Borani se pitaju.

Iz ovog pokreta traže da državne institucije odgovorno obavljaju povereni posao i da pravnim sredstvima nateraju rudarske kompanije da poštuje zakone republike Srbije u pogledu rudarenja i ekologije. Zahteva se i da se žiteljima borskih sela i naselja kaže kakva ih sudbina čeka po pitanju opstanka na svojoj imovini.

Protekle subote je na oko sat vremena blokiran saobraćaj na kružnom toku na ulazu u Bor, dok će blokada, prema rečima inicijatora protesta, ovog puta zavisiti od broja okupljenih.

„Dogovorićemo se na licu mesta da li ćemo blokirati saobraćaj, sve zavisi i od toga koliki odziv budemo imali i kakvo je raspoloženje kod građana“, napisano je na društvenim mrežama.

Pokret istuče probleme Borana kao prioritetne i ograđuje se od izjava drugih udruženja i političkih strana o protestima.

„Ne interesuju nas stavovi nikakvih udruženja i stranaka vezano za proteste i ograđujemo se od bilo kakvih izjava političara iz Beograda. Imamo gomilu svojih problema i došlo je vreme da se za njih nađu rešenja“, zaključuje se u pozivu na protest.

Okupljanje je najavljeno za 13.45 na platou ispred Kapije grada.