Protest u Boru – tražimo da kompanija Ziđin poštuje zakone Srbije

Oko 200 nezadovoljnih žitelja Bora i okolnih sela okupilo se ispred zgrade Gradske uprave kako bi ukazalo na nagomilane probleme u oblasti ekologije, otkupa zemljišta i proširenja rudnika, a koji potiču od kineskih rudarskih kompanija.

Među okupljenim građanima najviše je bilo žitelja sela Slatina, Krivelj, Oštrelj, kao i naselja Brezonik. Ukazujući na probleme sa kojima se susreću žitelji Slatine, Miodrag Živković iz ovog sela poručio je da politika nije razlog okupljanja, več namera da se nadležnima ukaže na goruće probleme u ovom selu.

Miodrag Živković

„Mnogo je vlasnika parcela iz Slatine kojima kompanija Srbija Ziđin Majning ne želi da plati cenu otkupa zemljišta koju je propisalo Ministarstvo finansija. To znači da kineska kompanija ne poštuje Zakon o eksproprijaciji. Takođe, mnogo je ekoloških problema u našem selu, zagađenja zemljišta, vode i vazduha. Na osnovu toga zaključujemo da kinezi ne poštuju ni Zakon o zaštiti životne sredine. Dalje, naše komšije i prijatelji rade u rudniku Čukaru Peki u teškim uslovima, nemaju beneficirani radni staž, a u toj kompaniji ne postoji sindikat. Tu dolazimo do nepoštovanja Zakona o radu. Na osnovu svega toga, mi imamo samo jedan zahtev, a to je da kompanija Ziđin poštuje zakone u Srbiji“, poručio je Živković okupljenim građanima.

Na aktuelne probleme žitelja sela Krivelj ukazala je Tamara Novaković.

Tamara Novaković / Foto: Darko Stojadinović

Na poslednjem sastanku sa nadležnima dogovoren je rok do 1. septembra da se definiše lokacija za preseljenje sela, da se definiše javni interes za selo Krivelj i još mnogo toga, ali ništa nije urađeno. Niko nam se ne obraća, i zbog toga tražimo hitan sastanak gde će početi rešavanje svih ovih problema. Smatramo da je previše neodgovornosti, kako lokalne vlasti, tako i nadležnih ministarastava u Beogradu, i želimo da se to promeni. Žiteljima Krivelja bih poručila da svoju dedovinu ne prodaju za džabe. Udružimo se i bićemo jači“, rekla je Tamara Novaković, koja je rodom iz sela Krivelj.

Na, pre svega, ekološke probleme, ukazali su predsednici mesnih zajednica Oštrelj i Brezonik.

U našoj mesnoj zajednicije, gotovo, preko noći podignut toranj za potrebe rudnika. Niko nije održao sastanak sa nama, da nam objasni kakve će posledice to imati po naš život, nije urađena procena uticaja na životnu sredinu, i potvrđeno nam je da je sve to podignuto bez dozvola. Sada čujemo da će biti izgrađeno još nekoliko tornjeva. Koliko tornjeva kinezi treba da izgrade da bismo shvatili da moramo nešto da uradimo“, poruka je Miroslava Karabaševića, iz mesne zajednice Brezonik.

Đorđa Anđelić / Foto: Darko Stojadinović

Ruža vetrova u Boru je takva da smo mi u Oštrelju konstantno izloženi vetru koji nam nosi prašinu sa jalovišta u Krivelju. Život u selu Oštrelj je postao nemoguć. Niko nam se ne obraća, niko se ne osvrće na naše apele da se nešto mora promeniti. Tražimo da kompanija Ziđin izradi studiju preseljenja sela Oštrelj“, poruka je Đorđa Anđelića iz ovog sela.

Okupljeni građani su zatražili da im se obrati neko iz Gradske uprave. Na kraju protesta zaključeno je da će se obrzo organizovati naredni skup gde se očekuje više građana.