Psi lutalice veliki problem u Boru

Problem pasa lutalica u opštini Bor je iz godine u godinu sve izraženiji i na ime isplate štete građanima zbog ujeda pasa lutalica od 2009. godine, lokalna samouprava je iz budžeta izdvojila više od 90 miliona dinara.

Pas lutalica
Čini se da je broj pasa lutalica na borskim ulicama svakim danom sve veći. Problem o kojem se odavno priča ali se rešenje ne nazire.

U poredenju sa gradovima u okruženju, Bor je na prvom mestu po visini isplate odšteta, slede Negotin, Zaječar, Knjaževac, a opština Kladovo na poslednjem je mestu, jer za odštetu od ujeda pasa lutalica troši čak 30 puta manje u odnosu na opštinu Bor.

Za 11 meseci 2013. godine na ime odštete gradanima u Boru izdvojen je jedan procenat ukupnih sredstava iz Budžeta, a očekuje se da se do kraja godine izdvajanja još povećaju.

Na žalost, problem se na ovaj način ne rešava, već se samo saniraju posledice.

Dobrica Đurić
Dobrica Đurić

„Bor je jedan od gradova, koji imaju veliki problem sa psima lutalicama. Mi imamo ZOO službu pri Javno-komunalnom preduzeću „3. oktobar“, u kome postoji prihvatilište, čiji je kapacitet dovoljan za 50 pasa. U ovoj službi, naravno, radi veterinar i mi se trudimo da na human način rešimo taj problem“, rekao je Tanjugu predsednik Skupštine opštine Bor Dobrica Đurić.

On je, međutim, upozorio da će, sve dok ne bude napravljeno veće prihvatilište, odnosno azil za pse lutalice, izdvajanja iz opštinskog budžeta biti velika.

„Na tome se radi, postoje naznake da će u 2014. godini biti donacija koje bi omogućile izgradnju azila. Takođe, rade se i projekti koji bi omogućili da ovaj problem kvalitetnije rešimo“, rekao je Đurić.

Iako su u svim lokalnim samoupravama pokretane izvesne inicijative, konkretnog rešenja za ovaj problem još uvek nema. Nephodno je humano postupati sa životinjama, ali i zaštititi građane, napomenuo je on.

„Sa jedne strane mi moramo da poštujemo standarde i da imamo humani odnos prema žživotinjama. Tu su i udruženja koja se bave tom problematikom. Sa druge strane, moramo da mislimo na građane Bora, najpre na decu, ali i na opštinski Budžet, jer se velika sredstva izdvajaju za kazne i naknade za ujede pasa lutalica“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, u 2013. godini ta izdvajanja su dostigla 20 miliona dinara, a do kraja godine postoji mogucnost da će dostići i 25 miliona.

„To ne možemo tačno da znamo, zavisi od broja građana koji se pojave, tuže lokalnu samoupravu ili pokušaju da se nagode van suda. To je veliki problem. Mi pokušavamo da ga rešimo. Svesni smo da to nikada nećemo moći potpuno uradimo, ali se nadam da ćemo u 2014. godini biti mnogo uspešniji“, naglašava Đurić.

(Tanjug/Blic)