REŠENJE NA VIDIKU: Studenti napokon mogu da odahnu?

1
31

Jutros je u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja održan sastanak između predstavnika SKONUS-a i ministra prosvete Mladena Šarčevića, s ciljem produženja roka studiranja za večite studente i rešavanja pitanja broja potrebnih ESPB bodova za budžet.

fakultet-bor

U pregovorima sa ministrom prosvete, predstavnici Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) izneli su jasne zahteve da se svim studentima koji studiraju po starom programu, kao i prvim generacijama “bolonjaca” (2007/2008. i 2008/2009.) produži rok za završetak studija.

Takođe, insistirali su i na tome da se svim studentima koji u tekućoj godini ostvare 48 ESPB poena ponovo omogući pravo da se rangiraju u okviru kvote za finansiranje iz republičkog budžeta u školskoj 2016/2017. godini.

Na sastanku je traženo i da studenti završnih godina studija, upisani školske 2013/2014., a koji se finansiraju iz budžeta, zadrže takav status najduže još godinu dana od isteka redovnog roka trajanja studija.

Nakon iznetih argumenata, u SKONUS-u ističu da je postignuta saglasnost sa nadležnim ministarstvom, te da su dobili garancije da će nakon konsultacija sa Odborom za obrazovanje Narodne skupštine, ministar proslediti predlog za izmenu Zakona o visokom obrazovanju u najkraćem mogućem roku, uz obećanje da će ceo proces izmene biti završen do 22.09.2016. godine.

Izmenom zakona do kraja septembra meseca, nove odredbe primenjivale bi se od početka naredne školske godine.

(SKONUS, Bor030)

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here