RHMZ izdao upozorenje na obilne padavine u istočnoj Srbiji

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je na obilne padavine od 15. do 17. juna na području Istočne Srbije.

Foto: Alicja (Pixabay.com)

Prema prognozama, u petak, 16. juna, očekuju se intenzivne padavine u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji, s količinom kiše između 20 i 40 mm. Najveće količine padavina prognozirane su za pogranični deo Borskog okruga, u blizini Rumunije, gde se očekuje preko 60 mm kiše.

Za ovaj deo zemlje izdato je crveno meteo upozorenje koje ukazuje da može doći do poplava, problema u svim aktivnostima poljoprivredne proizvodnje, otežanog odvijanja saobraćaja i transporta, kao i rizik od odrona i klizišta. Ovakve vremenske prilike mogu mogu biti opasne po život ljudi i životinja i izazvati štetu na imovini.

U subotu, 17. juna, većina krajeva može očekivati značajno slabljenje padavina, osim na istoku zemlje, gde se očekuje više od 30 mm kiše tokom 24 sata.

Hidrološki sektor takođe upozorava na moguće probleme. Na rekama Mlavi, Peku i Crnom Timoku vodostaji će naredna dva dana biti iznad granica redovne odbrane od poplava. Takođe, na slivovima gornjih tokova Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka, postoji mogućnost izlivanja manjih bujičnih vodotoka.