Ristić: Centar za socijalni rad u Boru postupa u skladu sa zakonima i propisima

Povodom navoda koji su se pojavili o funkcionisanju Centra za socijalni rad u Boru, v.d. direktor ove ustanove Jelena Ristić organizovala je konferenciju za medije kako bi, kako kaže, upoznala građane Bora sa načinom rada i postupanja ove institucije.

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Boru (SSP) podneo je prijavu protiv v.d. direktora Centra za socijalni rad u Boru Jelene Ristić zbog, kako je na konferenciji za medije rekla predsednica Gradskog odbora SSP u Boru Irena Živković, između ostalog, malverzacija i zloupotreba prilikom dodele novčane socijalne pomoći, o čemu su informisani od građana. SSP je zatražila vanredni inspekcijski nadzor rada direktorke i same ustanove.

„Treba ispitati da li pravnik u Centru za socijalni rad samo formalno ili stvarno učestvuje u izradi rešenja o dodeli novčane socijalne pomoći. Centar, prema informacijama koje smo dobili od radnika ove ustanove, nema organizovanu pripravnost koju je po Zakonu o socijalnoj zaštiti dužan da ima. Takođe, Centar nema tim za zaštitu od nasilja, koje je takođe obavezan da ima po zakonu”, kazala je Živković.

Vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad Jelena Ristić objasnila je da ova ustanova ima Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova. U Centru, dodaje ona, radi pret stručnih radnika, isto toliko voditelja slučaja i dva pravnika koji su, u okviru svojih poslova, zaduženi da u potpunosti pruže usluge svim građanima Bora.

„Centar za socijalni rad u Boru u postupanjima primenjuje sva zakonska akta i zakone koje je propisala Republika Srbija, a to su pre svega Porodični zakon i Zakon o socijalnoj zaštiti. Pre donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Centar za socijalni rad u Boru imao je interni tim koji je postupao u svim slučajevima nasilja u porodici, pre svega kada su u pitanju deca, stariji, nemoćni i žene, a poseban akcenat je bio stavljen na partnersko nasilje”, objašnjava Ristić.

U okviru svih materijalnih davanja koja se ostvaruju preko Centra za socijalni rad u Boru, nastavlja ona, postoje određene zakonske procedure i načini podnošenja zahteva.

„Nakon stupanja na snagu Zakona o socijalnoj karti, po svakom podnetom zahtevu sva dokumentacija se elektronskim putem unosi, umrežena i nema prostora ni mogućnosti  za bilo kakvu zloupotrebu ili neosnovano korišćenje bilo kog materijalnig davanja. Pripravnost stručnih radnika uređena je kroz Pravilnik o organizaciji, normativima i standardima rada Centra za socijalni rad. Pripravnost svih zaposlenih u ovoj ustanovi podrazumeva obavezu da se po prijavi građana ili institucija brzo reaguje, a svi stručni radnici su, u skladu sa svojim ovlašćenjima, u obavezi da u slučaju pripravnosti postupaju”, kaže Ristić.

Ona je pozvala sve sugrađane da se, ukoliko imaju potrebu ili nisu dovoljno upućeni u usluge koje pruža Centar za socijalni rad u Boru, obrate putem telefona, mejla ili lično u prostorijama ove ustanove.

Centar za socijalni rad u Boru uveo je i praksu otvorenih vrata koja se održava svakog petka u prostorijama Centra od 13 časova.