„RTB Invest“ jedan od najvećih domaćih izvoznika

Najveći doprinos rastu izvoza za prva četiri meseca od 24 odsto daju izvoz automobila i auto-komponenti, saopštilo je Ministarstvo finansija i privrede. Među domaćim preduzećima koji najviše izvoze našao se i firma Rudarsko-topioničarskog basena Bor „RTB Invest“.

rtb avion

Ministarstvo je objavilo spisak kompanija najvećih izvoznika koje predvode „Fijat Automobili Srbija“ iz Kragujevca, „Naftna industrija Srbije“ i „Tigar Tyers“ iz Pirota.

Među prvih 15 kompanija su i „Hip Petrohemija“ iz Pančeva, „Hemofarm“ iz Vršca, „RTB Invest iz Bora, „Yura Corporation“ iz Rače, „Ball pakovanja“ iz Beograda, „Tarket“ iz Bačke Palanke i „Impol Seval“ iz Sevojna.

Slede „Tetra Pak Production“ iz Beograda, „Golden Lady“ iz Beloševca, „Elixir Group“ iz Šapca, „Sirmium Steel“ iz Sremske Mitrovice i „Gorenje“ iz Valjeva, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva, „RTB Invest“ je, u periodu od januara do maja ove godine, izvezao robu u vrednosti od 53 miliona evra.

izvoznici-jan-maj-2013

Ministarstvo ističe da Srbija 2013. godine prvi put bazira svoj privredni rast na rastu izvoza koji je u prva četiri meseca ove godine porastao za 24 odsto u odnosu na isti period prošle godine i najavljuje da uvodi praksu da od juna javno objavljuje spisak najvećih srpskih izvoznika, čije poslovanje daje najveći doprinos privrednom rastu Srbije.

(Tanjug / Bor030)