Rusi završavaju Hajat na Crnom vrhu?

Gaspromnjeft, koji je preko Naftne industrije Srbije najveći deoničar hotela „Jelen-Hajat“ na Crnom vrhu, je zainteresovan da investira u njegov završetak.

Predstavnici ove ruske državne kompanije obišli su objekat, u čiji završetak bi trebalo uložiti oko 50 miliona dolara, a konačnu odluku obznaniće početkom naredne godine, rečeno je u borskoj lokalnoj samoupravi.

Inače, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić je još u junu rekao da su u toku su pregovori jednom kompanijom iz Rusije koja je zainteresovana da završi izgradnju hotela „Hajat-ridžensi – Jelen“ na planini Crni Vrh kod Bora.

On je naveo da je ta ruska firma preliminarno prihvatila ponudu Vlade da nastavi gradnju hotelskog kompleksa na Crnom vrhu, čija je izgradnja prekinuta tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

„Stručnjaci su procenili da je potrebno više para da se ta građevina konzervira, nego da se završi“, rekao je Mrkonjić i naveo da je do sada u taj objekat uloženo oko 65 miliona dolara.

Uporedo sa interesivanjem Rusa za „Jelen-Hajat“, dogovoreno je i renoviranje hotela Jezero na Borskom jezeru, kapaciteta 250 ležaja, koji se nalazi u podnožju planine Crni vrh, za šta će u prvoj fazi biti izdvojeno 2,7 miliona evra.

„Renoviranje hotela biće finansirano sredstvima iz sektora turizma i delimično RTB-a Bor, koji je i vlasnik ovog objekta“, rekao je prilikom nedavne posete Boru Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju i regionalni razvoj.


Verano zakupljuje borski aerodrom

Kako kaže Nebojša Videnović, predsednik opštine Bor, sve izvesnije je da će borski aerodrom zakupiti na 30 godina kompanija „Verano motors“, koja planira da produženjem piste i montažom neophodne elektronske opreme dobije licencu za obavljanje međunarodnog saobraćaja i održavanje čarter letova.

(b92)