Sastanak o budućnosti Oštrelja: Ziđin Majning predstavio viziju rudarenja u narednih pola veka

Na današnjem sastanku predstavnika lokalne samouprave, Ministarstva rudarstva i energetike, kompanije Srbija Ziđin Majning (Serbia Zijin Mining) i meštana Oštrelja, glavna tema je bila budućnost sela u svetlu razvoja rudarstva u narednih 50 godina.

Predstavnici Ziđina prezentovali su viziju razvoja rudarenja u narednom periodu, koja će direktno uticati na život meštana ovog, ali i drugih borskih sela.

Nacrt plana kompanije predviđa da će se u narednih pola veka područje Oštrelja upotpunosti biti pokriveno jalovištem.

Uprkos činjenici da će se razvoj i širenje rudarskih aktivnosti nastaviti, naglašeno je da se pre svega moraju zadovoljiti potrebe i interesi ljudi koji žive na teritoriji Oštrelja, zbog čega su grad Bor u Ministarstvo rudarstva i energetike stopirali plan.

Svi učesnici sastanka složili su se da je važno razumeti uticaj rudarstva na lokalnu zajednicu i da se moraju preduzeti adekvatni koraci kako bi se smanjio negativni uticaj.

„Plan ne može biti spoveden dok se u celosti ne dogovori na koji način će nastaviti da živi selo Oštrelj, da li na toj ili nekog drugoj lokaciji. Ni jedna rudarska aktivnost se ne može sprovesti dok prethodno ne budu upoznati građani na čijoj se teritoriji ona sprovodi“, kazao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Prvi čovek grada je istakao da je današnji sastanak održan pre početka bilo kakvih radova i da je ovo bila prilika da se čuje vizija kompanije u narednih pola veka o čijim pojedinostima ni sam grad nije imao sve informacije.

„Tražili smo danas od Ministarstva rudarstva i energetike, da kao što je to uradila kompanija Srbija Ziđin Majning da i Srbija Ziđin Koper dostavi pedesetogodišnje planove rudarenja na teritoriji grada Bora. kako bi lokalna samouprava i građani znali šta da očekuju“, rekao je gradonačelnik.

Predsednik Radne grupe „Opstanak Oštrelja“ Đorđe Anđelić izjavio je da su Oštreljani zabrinuti i uplašeni za svoju budućnost.

„Od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike smo dobili obećanje da će država pružiti svu neophodnu pomoć kako bi se problemi egziostencije meštana Oštrelja rešili. Nama je na neki način presuđeno i očito je da će kompletna teritorija sela biti zauzeta. Predstoji nam selidba i rešavanje egzistencije na nekom drugom mestu“, izjavio je Anđelić.

On je ocenio da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi i u da su strane razumele međusobne interese i potrebe.