„Sigurne staze“ realizuju projekat o bezbednosti dece u saobraćaju za borske prvake

Udruženje “Sigurne staze” iz Bora, u saradnji sa GIS udruženjem Srbije, predavanjima za đake prvake u Osnovnoj školi „Dušan Radović“ započelo je realizaciju projekta “Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora”.

Prva u nizu edukativnih radionica za prvake, koja  ima za cilj da predstavi saobraćajne igre i crtane filmove i da na zabavan, ali i edukativan način, pomogne deci da savladaju pravila saobraćaja, održana je u Osnovnoj školi „Dušan Radović“u Boru.

„Projekat je multimedijalna karaktera i sprovodiće se modernim tehnikama učenja, uz korišćenje projektora, laptopa, zvučnika, video materijala, slika, itd. i sastojaće se od gledanja crtanih filmova posvećenih bezbednosti saobraćaja, igranja saobraćajnih igara i rešavanja saobraćajnog kviza“, kaže Igor Velić, master inženejr saobraćaja, kordinator i idejni tvorac ovog projekta koji se prvi put sprovodi na teritoriji grada Bora.

U okviru projekta je napravljena i online anketa koja je pored dece posvećena i roditeljima namenjena deci koja su sprečena da prisustvuju predavanjima da i na ovaj način, uz pomoć roditelja, nauče nešto više o bezbednosti u saobraćaju.

Na ovim radionicama, koje će trajati naredna tri meseca, biće reči o pravilima pešačenja, vožnji bicikle, značaju korišćenja sigurnosnih pojaseva i dečijih auto-sedišta.

„Cilj našeg udruženja da ovakva i slična predavanja postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, jer se time može mnogo postići na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi“, kaže Igor Velić.


Saobraćajne nezgode u kojima stradaju deca jedan su od najvećih izazova sa kojima se danas suočavaju svi koji se bave saobraćajem.

„Povrede nastale u saobraćajnim nezgodama čine jedan od pet najčešćih uzročnika smrtnog stradanja dece u svetu.  Stoga je dužnost svih članova društva da spreči da se životi dece dovode u opasnost u saobraćaju. Njihova bezbednost je veliki izazov za sve, a posebno za one čiji je to profesionalni poziv“, dodaje Velić.

Projektom, koji je namenjen đacima prvacima, a  koji finansira Gradska uprava Bor, biće obuhvaće sve osnovne škole na teritoriji grada Bora,.