Sindikati protestovali protiv Zakona o radu i PIO

Zahtevom dva reprezentativna sindikata poslanicima u srpskom parlamentu da vrate vladine predloge izmena zakona o radu i PIO iz skupštinske procedure, završen je jednoiposatni protest predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost.

 

protest-radnika-protiv-zakona-o-radu

Lideri dva sindikata Ljubisav Orbović i Branislav Čanak najavili su nove vidove sindikalne borbe za neusvajanje ova dva prva reformska zakona u Srbiji, a novi protesti su najavljeni za ponedeljak, 21. jula.

Orbović je pozvao poslanike u srpskom parlamentu da vrate predlog izmena u ponovnu proceduru.

Orbović je rekao da je zakon loš, a da je u parlament dospeo takav kakav je, jer ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin „nije umeo da pregovara, već je slušao poslodavce, Američku komoru i strane investitore“.

ljubisav-orbovic-2-2014

„To je dobar zakon za njih, daje im ekstra profit, a uzima iz džepa svakog radnika kako bi se oni bogatili“, naveo je Orbović obraćajući se učesnicima sindikalnog protesta ispred Doma Narodne skupštine.

Prema njegovim rečima, sindikat je za reforme, ali ne „preko leđa“ zaposlenih i radnika. On je naveo da je i za privatizaciju od 2000-tih govoreno da su reforme, a da su fabrike završile u starom gvožđu, a zaposleni ostali bez radnog mesta.

Naglasio je da je jasno da se u ovoj zemlji smena vlasti vrši putem izbora, ali to ne znači da vlast koja je izabrana od naroda sme da taj narod ignoriše i bude protiv njega.

„Nemaju prava da uništavaju svoj narod“, kazao je Orbović napomenuvši da ovaj protest pokazuje da sindikati nisu podeljeni, te da uz dva reprezentativna sindikata – SSSS i Nezavisnost – učestvuju i predstavnici ujedinjenih sindikata Srbije Sloga i Konferederacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kao i rudari.

Orbović se osvrnuo i na izmene Zakon o PIO rekavši da on služi da se radnici tretiraju kao robovi i da rade čitav život.

„Onaj ko radi za mašinom u rudniku i u zdravstvu zna šta znači raditi do 65. godine“, rekao je Orbović i poručio da je lako zakonodavacima na svojim funkcijama da budu do 65. godine.

Čanak je u svom obraćanju na protestu ispred srpskog parlamenta rekao da sadašnja vlast optužuje prethodnu, nudi isto rešenje, samo što se pljačka sada naziva štednjom.

Čanak je rekao da je vlada polako i sigurno u prethodnom periodu „ubijala“ socijalni dijalog, iako su sindikati pokušavali da ga spasu raznim „infuzijama i tehnikama“, te zamolio za „minut ćutanja“, a njegove reči pratilo je intoniranje posmtrnog marša.

protest-radnika-protiv-zakona-o-radu-2

On je predstavnike vlasti nazvao uzurpatorima narodnidnih ovlašćenja, čije poverenje su „greškom dobili“ na prethodnim izborima.

„Sve naše biografije zajedno nisu loše kao jedna njihova,“ rekao je Čanak i dodao da su na skupu prisutni radnici koji zajedno imaju milion godina radnog staža, dok neki od onih, koji su pisali izmene zakona o radu, „imaju nulu u radnoj knjižici“.

On je kazao da su „predstavnici vlasti dobili podršku samo od svojih naredbodavaca.“

„Znate li koliko je desetina miliona godina radnog staža u PIO fondu Srbije, a para nigde. Pa jesu li to radnici uzeli i penzioneri spiskali ili neko drugi neovlašćeno uzeo“, zapita je Čanak.

Predsednik samostalnog sindikata građevinarstva Duško Vuković rekao je da će borba za drugačiji zakon biti nastavljena zahtevom za održavanje referenduma o tom pitanju.

Lideri i članovi Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost započeli su protest, šetnjom od Trga Nikole Pašića do Skupštine Srbije.

Vuković je rekao da odbijaju primedbe kako sindikati hoće da ruše državu, jer su, istakao je, sindikati i radnici godinama gradili državu.

Prema njegovim rečima, društvo i država su već dovoljno urušeni, a na protestu su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo činjenicom da drugi žele „da odlučuju o nama bez nas“. Vuković je rekao da se izmenama ova dva zakona „radnicima ispostavlja faktura za sve političke promašaje“.

Sekretar SSSS Zoran Mihajlović pozvao je radnike da državi poruče da im je svega preko glave i da hoće da rade i žive od svog rada, ali da ne nailaze na poštovanje.

„Nećemo odustati od protesta sve dok ne donesu zakone po meri radnika“, poručio je Mihajlović.

Aleksandar Titović iz sindikata Nezavisnost rekao je da je novi Zakon o radu „antinarodni zakon“.

Učesnici protesta u šetnji do parlamenta nakratko su zastali pred zdanjem u kome su kancelarije predsednika Republike, gde od aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića traže da ne potpiše ukaz o proglašenju novih zakona.

Oni su nosili sindikalne zastave i transpaarente, na kojima su parole: „Vređate nam inteligenciju“, „Ništa o nama bez nas“, „Da li imate obraz“, „Za dostojanstveni život građevinskih radnika“…

Ideja sindikata je bila da naprave prsten oko Skupštine Srbije, nakon čega će se obratiti lideri SSSS i UGS Nezavisnost Ljubisav Obrović i Branislav Čanak, ali su umesto toga obišli oko zdanja parlamenta.

(Tanjug)