SIUVS mobilna aplikacija za veću informisanost i bezbednost Borana

Mobilna aplikacija SIUVS, predstavljana danas u gradskoj kući, omogućiće Boranima da na svojim prenosnim uređajima dobijaju najnovije servisne informacije, pregled dnevnih aktivnosti javnih i javno-komunalnih preduzeća, kao i obaveštenja u slučaju vanrednih situacija.

Grad Bor je deo je projekta Nacionalnog programa za upravljanje rizikom od elementarnih nepogoda u okviru koga je kreirana je aplikacija “SIUVS MOBILE”. Projekat je vođen od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS iz donacije Švajcarske konfederacije i Japana uz podršku Svetske banke.

Aplikacija sadrži objedinjene sve servisne informacije i dnevne aktivnosti javnih i javno komunalnih preduzeća, kao i obaveštenja o bilo kom vanrednom događaju koji se očekuje ili se dešava na teritoriji grad i uputstva za ponašanje u takvoj situaciji.

“SIUVS mobilna aplikacija, pored toga što je dostupna poverenicima Civilne zaštite koji predstavljaju vezu između Štaba za vanredne situacije i građana, ona je dostupna svim građanima. Pored uputstava kako se ponašati u određenoj vanrednoj situaciji, preko aplikacije se dobijaju i obaveštenja važna za svakodnevno funkcionisanje, poput stanja na putevima, vremenske prognoze, aktuelne situacije sa virusom, planirana isključenja struje, vode i slično. Sve je to  objedinjeno u SIUVS aplikaciji“, objašnjava član Gradskog veća grada Bora zadužen za vanredne situacije, Danijel Aleksić.

Nadležni poručuju da će informacije koje se dobijaju putem ove aplikacije doprineti većoj bezbednosti ljudi, prirodnih dobara i imovine.

“Važno da se informacije prenose tačno i pravovremeno u duhu zajedničkog stremljenja, kako bismo naše društvo učinili bezbednijim i otpornijim na različite izazove koji nastaju kao posledica prirodnih nepogoda ili onih izazvanh ljudskim faktorom”, navodi se u saopštenju Press službe grada Bora.

Aplikacija omogućava, pored različitih informativnih funkcija, komunikaciju između Štaba za vanredne situacije i svih građana koji je preuzmu.

Ovlašćene osobe za vanredne situacije moći će putem SIUVS sistema da šalju obaveštenja na telefone građana o bilo kom vanrednom događaju koji se očekuje ili se dešava na teritoriji lokalne samouprave, kao i uputstva za ponašanje u takvoj situaciji.

Preko ove aplikacije se mogu pratiti paralelno obaveštenja iz više gradova i opština, a svih osam lokalnih samouprava na teritoriji istročne Srbije su podržane.

Trenutno, aplikaciju mogu preuzeti samo korisnici androida, dok se verzija za druge operativne sisteme očekuje u 2021. godini.