Slavica Đukić Dejanović: Demografsko stanje u Boru alarmantno!

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije, Slavica Đukić Dejanović je u razgovoru sa predsednikom opštine Bor izjavila da politika republičke vlade ima obavezu da se bavi pitanjima demografije i socijalne politike kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

Ministarka  je izjavila da se u Boru na hiljadu stanovnika svake godine rodi deset beba, a premine 16 osoba, a takav trend je alarmantan. Takođe, naglasila je da ne smemo više da imamo žene sa samo jednim detetom, da je poslednjih godina zabeležen porast maloletničkih trudnoća i porođaja i da postoji plan kako da se podigne natalitet na lokalnom, a samim tim i nacionalnom nivou.

„Imala sam zadovoljstvo da sa predstavnicima lokalne samouprave razgovaram o demografskoj situaciji u Boru. Situacija je alarmantna, s obzirom da je nivo mortaliteta znatno veći nego nivo nataliteta. Vodeće rukovodstvo je sagledalo te demografske indikatore i napravilo vrlo konkretne i odlučne korake za bolju demografsku budućnost Bora. Svesni smo toga da se indikatori veoma sporo menjaju i ako zajedno uradimo sve što treba, prvi dobri rezultati biće za pet do deset godina“, izjavila je ministarka.

Da je Bor jedna multinacionalna sredina koju karakteriše RTB Bor, sredina koja ima socijalno odgovorne firme i rukovodstvo, potvrđuje i podatak da svako treće rođeno dete u porodici dobija stimulaciju upravo od poslodavca, naglasila je ministarka.

Opština za prvorođeno dete porodici dodeljuje 25.000, za drugo 40.000, a za treće i četvrto 70.000 dinara, kao i da pomoć nezaposlenim porodiljama u prvoj godini iznosi 15.000 dinara mesečno.

To govori o tome da programi koji već postoje u opštini Bor, u saradnji sa republičkim projektima, mogu popraviti demografsku sliku u narednom periodu, te da izdvajanja za populacionu politiku, počev od finansijske pomoći nezaposlenim porodiljama, preko izdvajanja za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pokazuju da je opština Bor socijalno odgovorna opština.

„Opština Bor je budžetom za 2018. godinu predvidela gotovo 80 miliona dinara za populacionu politiku, a ukupna socijalna davanja veća su od 150 miliona dinara. Moramo obratiti pažnju i na oblast zdravstvene zaštite, a u narednom periodu ćemo nastaviti i sa merama populacione politike, jer ove mere zajedno omogućavaju da se populaciona politika podigne na viši nivo“, rekao je predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić.

Milikić je dodao da je siguran da će opština Bor u tekućoj godini izdvojiti značajna finansijska sredstva da se kroz sve mere, počev od otvaranja novog obdaništa, preko onih koje se odnose na kupovinu knjiga za đake od prvog do osmog razreda, olakša porodicama u onom delu populacione politike, ali i u onom delu koje se odnosi na odgajanje deteta.