Slavica Đukić Dejanović: Demografsko stanje u Boru alarmantno!

4
166

Ministarka za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije, Slavica Đukić Dejanović je u razgovoru sa predsednikom opštine Bor izjavila da politika republičke vlade ima obavezu da se bavi pitanjima demografije i socijalne politike kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou.

Ministarka  je izjavila da se u Boru na hiljadu stanovnika svake godine rodi deset beba, a premine 16 osoba, a takav trend je alarmantan. Takođe, naglasila je da ne smemo više da imamo žene sa samo jednim detetom, da je poslednjih godina zabeležen porast maloletničkih trudnoća i porođaja i da postoji plan kako da se podigne natalitet na lokalnom, a samim tim i nacionalnom nivou.

“Imala sam zadovoljstvo da sa predstavnicima lokalne samouprave razgovaram o demografskoj situaciji u Boru. Situacija je alarmantna, s obzirom da je nivo mortaliteta znatno veći nego nivo nataliteta. Vodeće rukovodstvo je sagledalo te demografske indikatore i napravilo vrlo konkretne i odlučne korake za bolju demografsku budućnost Bora. Svesni smo toga da se indikatori veoma sporo menjaju i ako zajedno uradimo sve što treba, prvi dobri rezultati biće za pet do deset godina”, izjavila je ministarka.

Da je Bor jedna multinacionalna sredina koju karakteriše RTB Bor, sredina koja ima socijalno odgovorne firme i rukovodstvo, potvrđuje i podatak da svako treće rođeno dete u porodici dobija stimulaciju upravo od poslodavca, naglasila je ministarka.

Opština za prvorođeno dete porodici dodeljuje 25.000, za drugo 40.000, a za treće i četvrto 70.000 dinara, kao i da pomoć nezaposlenim porodiljama u prvoj godini iznosi 15.000 dinara mesečno.

To govori o tome da programi koji već postoje u opštini Bor, u saradnji sa republičkim projektima, mogu popraviti demografsku sliku u narednom periodu, te da izdvajanja za populacionu politiku, počev od finansijske pomoći nezaposlenim porodiljama, preko izdvajanja za prvo, drugo, treće i četvrto dete, pokazuju da je opština Bor socijalno odgovorna opština.

“Opština Bor je budžetom za 2018. godinu predvidela gotovo 80 miliona dinara za populacionu politiku, a ukupna socijalna davanja veća su od 150 miliona dinara. Moramo obratiti pažnju i na oblast zdravstvene zaštite, a u narednom periodu ćemo nastaviti i sa merama populacione politike, jer ove mere zajedno omogućavaju da se populaciona politika podigne na viši nivo”, rekao je predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić.

Milikić je dodao da je siguran da će opština Bor u tekućoj godini izdvojiti značajna finansijska sredstva da se kroz sve mere, počev od otvaranja novog obdaništa, preko onih koje se odnose na kupovinu knjiga za đake od prvog do osmog razreda, olakša porodicama u onom delu populacione politike, ali i u onom delu koje se odnosi na odgajanje deteta.

 

4 KOMENTARA

  1. A sta je sa onom porodicim gde ima 5 i vise dece sta ona dobijaju, posto vidim ddobijaju samo za cetvrto dete i tu je kraj.

  2. Postovana ministarka odlicno ZNA da se NI JEDAN JEDINI REGION U EVROPI A NI U SRBIJI NIKADA NIJE DEMOGRAFSKI OPORAVIO BEZ SAVREMNE SAOBRACAJNE INFRASTRUKTURE….AUTOPUTA I ZELEZNICKOG KORIDORA…I DA SE ZATO I U SVIM REGIONIMA SRBIJE ….SNAZNO FINANSIRAJU (GRADE ILI UBRZANO PROJEKTUJU)..OVAKVI KORIDORI…U SVIM OSIM U ISTOCNOJ SRBIJI POZNATI MULTIMODALNI SAOBRACAJNI KORIDOR-ISTOK…Koji obuhvata auto put,zeleznicki koridor i recni,dunavski koridor….Postovana ministarka je upoznata sa ovim koridorom…kao i sa time da se kuca gradi od temelja a ne od treceg sprata….tako da se Koridor-Istok delom,po.svom demografskom znacaju,nalazi i u njenoj nadleznosti….Postovana ministarka ocigledno jos nije upoznata sa DOKUMENTOM BR.34-00-00158/2017-01 od 11.januara 2018. ciji je potpisnik potpredsednica Vlade i ministarka gdja Zorana Mihajlovic,donetim sa znanjem Predsednika Republike Srbije( kome se za podrsku obratio pismenim putem autor i inicijator ovog koridora) o PUNOJ PODRSCI prvonadleznog Ministarstva i Vlade Srbije razvoju i realizaciji ovog koridora…Ovaj deficit u informisanju postovane ministarke ce biti urgentno otklonjen…tako da ce prilikom sledeceg boravka u Boru,Borskom okrugu,Timockoj krajini i Istocnoj Srbiji..biti u prilici da govori i da svoju punu i nadleznu podrsku najbrzoj mogucoj realizaciji MS Koridora Istok…bez koga demografski oporavak Bora,Timocke krajine i Istocne Srbije …NE POSTOJI….Sigurni smo da postovana ministarka kao veoma obrazovana osoba i intelektualka takodje apsolutno zna i da su vlasti,funkcije,vlade,stranke, izbori …veoma vazni..ali prolazni…… A da su STRATESKI SAOBRACAJNI KORIDORI…….VECNI.

  3. Potpuno tacno je pisanje g.Zivkovica..Samo..u SVIM REGIONIMA SRBIJE…se obnavljaju i popravljaju stari putevi..Ali posto je to APSOLUTNO NEDOVOLJNO za oporavak i razvoj ovih regiona i u davno proslom 20.veku..a kamo li u 21.veku u koji smo duboko zagazili..U SVIM TIM REGIONIMA SE UBRZANO FINANSIRAJU I..GRADE ILI PROJEKTUJU…NOVI AUTO-PUTEVINI ZALEZNICKI KORIDORI…jer bez njih oporavak i razvoj tih regiona u 21.veku…NE POSTOJI…Samo je Istocna Srbija JEDINI IZUZETEK OD TOG SVETSKOG,EVROPSKOG I SRPSKOG …NEOBORIVOG I BEZBROJ PUTA DOKAZANOG EKONOMSKOG AKSIOMA I ZAKONITOSTI…Samo toliko…da neki nasi ljudi,kojima ova oblast nije toliko bliska…ne bi mislili da je obnova starih puteva ..bilo kakva zamena za AUTO-PUT….Obnova tih puteva,potpuno neoohodna,je samo rutinski proces odrzavanja..aA NE TEMELJ I PREDUSLOV ekonomskig,socijalnog i demografskog oporavka Istocne Srbije i Timicke krajine…Svako ko to tvrdi je samo jos jedan prodavac magle..i pecenog vazduha…istarih i odavno izlizanih bajki….Toliko i pozdrav..

  4. Pa kakve uslove za zivot imamo dobra je I populacija à da ne pricamo o zagadjenosti vazduha od kojeg ljudi dobijaju razne bolesti i umiru pa ste sada dosli da se brinute za statistiku umesto da ljudima omogucite radna mesta I bolji uslov za zivot sram vas bilo bando pokvarena

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime