Snimanje filma “Žetva” u Boru 21. i 22. maja

U Boru će od 21. maja biti snimane neke od ključnih scena srpsko-američke komprodukcije “Žetva“, sa domaćom i internacionalnom filmskom i autorskom ekipom.

Film “Žetva” o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji pre rata, otmicama i trgovini ljudskim organima i zloglasnoj „žutoj kući“ neke od svojih ključnih scena snimaće u Boru 21. i 22. maja na više lokacija u gradu.

“Posle više godina grad Bor je prepoznat kao dobar domaćin, dobar organizator i neko ko daje logističku podršku ekipama koje su ovde sprovele više projekata u prethodnom periodu, tako da i ovoga puta u projektu koji sledi odvojili smo sve resurse da pomognemo ekipi koja će ovaj projekat da realizuje”, rekao je Boban Stojanović, pomoćnik gradonačelnika.

Radnja filma smeštena je u period od 1999. do 2000. godine na Kosovu i Metohiji i prati istinitu priču o Johanu fon Vagneru, mladom, bogatom nemačkom baronu koji je živeo idiličnim životom dok nije saznao da će mu neizlečiva srčana mana oduzeti život za manje od šest meseci. Nakon što na crnom tržištu, dobija srce donora, zbog neobjašnjivih snova i vizija počinje potragu za porodicom čoveka čije srce nosi.

Pripreme za snimanje ovog filma u Boru počinju već danas postavljanjem scenografije i prilagođavanjem lokacija potrebama snimanja, od zastava drugih država, tabli na drugim jezicima i drugim kulisama i rekvizitima.

 “Imajući u vidu da je film internacionalnog karaktera zamolio bih građane Bora i ovom prilikom ih upoznao sa tom činjenicom, za razumevanje, za vreme koje je potrebno za snimanje svih kadrova na našim lokacijama s obzirom da će sva dešavanja koja se budu odvijala biti sa obeležjima koja su vrlo karakteristična i neobična za ovo današnje vreme. U tom smislu grad je dao zeleno svetlo, projekat je državni i molim građane da imaju razumevanja i da podrže ovaj projekat”, dodao je Stojanović.

U utorak 21. maja od 6 do 11 sati kadrovi će se snimati ispred Železničke stanice i na platou ispred zgrade u ulici Nikole Pašića broj 11, a od 10 do 14 sati u Penzionerskoj ulici u Gerontološkom klubu, kao i ispred kluba, a zatim i na platou iza Doma kulture.

Snimanje se od 14 do 19 sati seli na novu lokaciju u ulicu Moše Pijade i na plato ispred Borskog upravnog okruga i Doma kulture, kao i na kolovoz od ulice Penzionerske do ulice Buška Buhe.

U sredu 22. maja od 6 do 16 sati  film, “Žetva” će se snimati u Majdanpečkoj ulici, iza Tržnog centra i ispred zgrade u ulici Nikole Pašića broj 1, kao i u ulici Trg oslobođenja broj 4 i 8.

Film “Žetva”, u produkciji beogradskog „Bandur filma” i „Katalist studija” iz Los Anđelesa, rađen je po romanu „Srpsko srce Johanovo” Veselina Dželetovića, režira Pol Kampf.

“Žetva” je, ističu njeni autori, moćna, epska priča koja prevazilazi kulturu, jezik, verovanja i dokazuje, bez sumnje, da srce nikada neće zaboraviti.

“Snimanje filma počelo je novembra 2023. Snimali smo na planini Maljen, u Beogradu smo nastavili snimanje od 21. aprila i pored Bora snimaćemo film i u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci kako bismo što vernije prikazali život 2000. godine na Kosovu i Metohiji”, kaže Ivana Todorović, organizator snimanja filma.