[BLOG UŽIVO]: SNS osvojio najviše glasova u Boru, „Srbija protiv nasilja“ druga

U Srbiji se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori na kojima će građani birati 250 poslanika u sazivu Skupštine Republike Srbije. Glasa se od 7 do 20 sati, a Borani će, kao i prethodnih godina, svoje biračko pravo moći da iskoriste na 47 glasačkih mesta.

Foto: Bor030 arhiva

Tokom dana ćemo izveštavati o izlaznosti, dešavanjima na biračkim mestima i oko njih, a po zatvaranju birališta objavićemo preliminarne rezultatima glasanja.

Pozivamo čitaoce da nam pišu o svemu što ih zanima u vezi izbornog procesa, kao i da nas preko kontakt forme (na dnu stranice) potpuno anonimno ili preko i telefona/Vibera na broj: 066456030, e-mail adrese: [email protected], kao i preko Bor030.net Facebook stranice izveste o eventualnim nepravilnostima koje uoče.


SNS osvojio najviše glasova u Boru, „Srbija protiv nasilja“ druga, SPS treći, a „Mi – glas iz naroda“ četvrti

Prema preliminarnim rezultatima do kojih je portal „Bor 030“ došao, Srpska napredna stranka (SNS) dobila je na vanrednim parlamentarnim izborima u Boru 10.438 glasova.

Opširnije u zasebnoj vesti…


Crta podnela sedam krivičnih prijava zbog izbornih neregularnosti

Posmatračka misija Crte podnela je sedam krivičnih prijava policiji za kupovinu glasova.

Slučajevi kupovine glasova zabeleženi su na Novom Beogradu, Čukarici, u Odžacima, Vršcu, Malom Iđošu i ispred dva biračka mesta u Titelu, saopštila je Crta.
Kako navode, u popodnevnim i večernjim časovima jasan je trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima, posebno u Beogradu.

Prema preliminarnim podacima do kojih je došao Portal „Bor 030“ na vanrednim parlamentarnim izborima u Boru glasalo je 58,5 odsto upisanih birača.

 


Do 18 sati u Boru je svoje biračko pravo iskoristilo 19.813 birača, odnosno 49,7 odsto od broja upisanih glasača.


18.186 birača

Do 17 sati u Boru je svoje biračko pravo iskoristilo 18.186 birača, odnosno 45,59 odsto od broja upisanih glasača.


16.30 – Biračko pravo iskoristio Aleksandar Petković, lider stranke Dosta je bilo u Boru

Kanidat za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije na listi „Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić ( Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – „Dobro jutro, Srbijo” i predsednik Gradskog odbora stranke „Dosta je bilo” u Boru mr Aleksandar Petković glasao je na biračkom mestu 11 u OŠ „Branko Radičević” u Boru.


Izlaznost u Boru do 16 časova 41,17 odsto

Do 16 sati u Boru je svoje biračko pravo iskoristilo 16.423 birača, odnosno 41,17 odsto od broja upisanih glasača.


Izlaznost u Boru do 15 časova 36,4 odsto

Na vanrednim parlamentarnim izborima do 15 sati u Boru je glasalo 14.533 birača, odnosno 36,4% Borana sa pravom glasa.


15.10 – RIK: Do 14 časova glasalo 32,38 odsto birača

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku do 14 sati izlaznost iznosi 32,38 odsto.

Poređenja radi, na prethodnim izborima izlaznost do 14 časova iznosila je 31,56 odsto od ukupnog broja birača.


Izlaznost u Boru do 14 časova 31,7 odsto

Do 14 sati u Boru je svoje biračko pravo iskoristilo 12.635 birača, odnosno 31,7 odsto od broja upisanih glasača.


do 13 časova glasalo 26,7 odsto

Do 13 sati na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,6%). Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 13 časova bila je 26,7 odsto.

Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 13 časova izašlo je 26,1 odsto birača (margina greške 0.3%), što je viša izlaznost nego na izborima 2022. kada je u istom periodu u glavnom gradu odziv bio 23,3 odsto.

Pravo glasa na republičkim izborima ima ukupno 6.500.666 građana upisanih u birački spisak, a u Beogradu 1.613.369.


Izlaznost u Boru do 13 časova 26,4 odsto

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Boru do 13 časova glasalo 10.527 birača, odnosno 26,4% Borana sa pravom glasa.


Izlaznost u Boru do 11 časova 14 odsto

U Boru je do 11 časova svoje biračko pravo iskoristilo 5581 birač, odnosno 14 odsto od broja upisanih glasača.


10.30 – RIK: Izlaznost do 10 časova 9,94 odsto

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je na drugoj konferenciji za novinare da izlaznost do 10 časova iznosi 9,94 odsto upisanih birača.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 10 časova iznosila je 9,59 odsto.


10.15 – Glasala Irena Živković

Irena Živković, kandidatkinja za poslanicu na listi „Srbija protiv nasilja“ i predsednica lokalnog odbora Stranke slobode i pravde u Boru, glasala je na biračkom mestu 23 u radionici Mašinsko elektrotehničke škole.


10.00 – Predsednik Vlaške narodne stranke dr Predrag Balašević glasao na biračkom mestu 22

Predsednik Vlaške narodne stranke i kandidat za poslanika u Skupštini Republike Srbije na listi „Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju“ dr Predrag Balašević glasao je oko 10 časova na biračkom mestu 22 u Gimnaziji Bora Stanković.


IPSOS/CeSID: Do 9 sati glasalo 4,8 odsto birača

Prema prvom preseku IPSOS/CeSID, do 9 časova u Srbiji je glasalo 4,8 odsto građana.

Na parlamentarnim izborima prošle godine, prema tadašnjim podacima IPSOS/CeSID-a, u prva dva sata od otvaranja biračkih mesta glasalo je oko 5,1 odsto birača.

Podsetimo, u našoj zemlji se danas održavaju izbori za narodne poslanike u Narodnoj skupštuni republike Srbije, odbornike Skupštine grada Beograda, odbornike parlamenta Vojvodine i u još 65 opština.


09.15 – U MZ Novo Selište glasao Dobrica Đurić

Dobrica Đurić, predsenik Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije i kandidat za poslanika na listi „Ivica Dačić – premijer Srbije“ iskoristio je biračko pravo na biračkom mestu 9 u Mesnoj zajednici Novo Selište.


09.10 – Dragan Marković glasao u MZ Rudar

Kandidat za poslanika ispred izborne liste „Srbija protiv nasilja“ i lider Narodnog pokreta Srbije u Boru Dragan Marković glasao je u prostorijama Mesne zajednice Rudar, na biračkom mestu 13.


Izlaznost u Boru do 9 časova 4 odsto

U Boru je do 9 časova svoje biračko pravo iskoristilo 1.609 birača, odnosno 4,03 odsto.


08.45 – Glasao načelnik Borskog okruga mr Vladimir Stanković

Načelnik Borskog upravnog okruga mr Vladimir Stanković glasao je u 08.45 na biračkom mestu 21 u Mašinsko-elektrotehničkoj školi.


08.30 – Lidija Načić glasala biračkom mestu u OŠ Branko Radičević

Kandidatkinja za poslanicu na listi „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Lidija Načić iskoristila svoje biračko pravo i glasala oko 8.30 na biračkom mestu 11 u Osnovnoj školi Branko Radičević u Boru.


RIK: Izbori počeli na vreme, dosad nisu prijavljene nepravilnosti

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je na prvoj konferenciji za novinare da su sva biračka mesta u Srbiji otvorena na vreme, u sedam časova ujutru.

Na tri biračka mesta bilo je izmena – u Žitorađi za biračko mesto 27 promenjeno je sedište biračkog mesta jer nije bilo struje, kao i u Somboru na biračkim mestima 31 i 33, koja su prebačena u drugu prostoriju, s obzirom na to da je pukla cev.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dimitrijević je rekao da druge nepravilnosti nisu prijavljene.

U slučaju da dođe do prekida glasanja na nekom biračkom mestu u trajanju dužem od sat vremena vreme do kojeg se može glasati biće produženo, rekao je Dimtirijević.

Predsednik RIK-a je poželeo građanima srećne izbore.


07.15 – Glasao gradonačelnik grada Bora, Aleksandar Milikić

Gradonačelnik grada Bora, Aleksandar Milikić glasao je jutros oko 7.15 na biračkom mestu broj 25 u Mesnoj zajednici „Banjsko polje“.


07.00 – Biračka mesta u Boru otvorena na vreme

Biračka mesta u Boru otvorena su jutros u 7 časova. Izbornoj komisiji nisu prijavljeni problemi.


06.30 – Pravo glasa ima 6.584.376 građana, a u Boru je upisano 39.892 birača

U 7.00 sati otvaraju se birališta na izborima za poslanike Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine, kao i na lokalnim izborima u 65 gradova i opština.

Prema odluci Republičke izborne komisije (RIK), svoje biračko pravo na parlamentarnim izborima moći će da iskoristi 6.500.666 upisanih birača na jednom od ukupno 8.273 biračka mesta.

Na republičkim izborima glasači će moći da biraju između 18 lista sa ukupno 2.817 predloženih kandata, za 250 mesta u parlamentu.

U Srbiji do zatvaranja biračkih mesta u 20.00 sati traje predizborna tišina, što znači da je medijima zabranjeno objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa, pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene liste, preko medija i na javnim skupovima.

Na dan glasanja, na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala.

Zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona, foto-aparata i kamera kao i slikanje glasačkog listića.

Listić za glasanje je važeći ako je jedan broj zaokružen, a ostali precrtani, ako je na listiću nešto crtano ili dopisano, ako je na glasačkom listiću birač zaokružio ime i prezime prvog kandidata na izbornoj listi, naziv ili deo naziva izborne liste i uopšte ako je moguće nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao.

Listić nije važeći ukoliko nije popunjen, ako su zaokružene dve liste, ako je neko zaokružen a onda sve precrtano ili ako je spisak kandidata ceo precrtan.

Da bi ostvario svoje pravo, glasač mora kod sebe da ima važeću ličnu kartu ili pasoš, dok poziv na glasanje nije obavezan.

Izborna mesta zatvaraju se u 20.00 sati, a ako je zbog gužve neko u to vreme zatečen u redu ispred biračkog mesta, i njemu mora biti omogućeno da glasa.
Ove izbore posmatra, prema oceni RIK-a, „rekordan broj posmatrača, odnosno kontrolora“, odnosno 5.587 domaćih i stranih posmatrača.

RIK ima rok od 96 sati po prijemu poslednjih zbirnih rezultata da proglasi konačne rezultate glasanja.


Dojavite nam informaciju ili prijavite izbornu nepravilnost:

    Možete nas kontaktirati preko i telefona/Vibera na broj: 066456030, e-mail adrese: [email protected], kao i preko Bor030.net Facebook stranice.