Sportski izazov: Bor pobedio Knjaževac i oborio rekord u broju učesnika

Pod sloganom #BeActive, Evropska nedelja sporta, koja se širom Srbije održava od od 23. do 30. septembra, u cilju podizanja svesti o zdravom životu i važnosti sporta i fizičkih aktivnosti, okupila je danas u Boru više od 3.000 učesnika, što je gradu bakra donelo i titulu pobednika u duelu sa Knjaževcem.

U takmičenju gradova pobedu je odneo Bor u kome je animirano više od 3.000 učesnika, odnosno 7,4 odsto stanovništva, naspram Knjaževca u kome je danas bilo aktivno 4,7 odsto stanovnika.

Bor je ujedno ovim rezultatom postavio rekord manifestacije u procentu aktiviranog stanovništva, a uslov da se se bude deo ovog sportskog izazova bilo je da se učesnici najmanje 15 minuta bave nekom od ponuđenih sportskih aktivnosti.

“Želeli smo da pokažemo ne samo blagodeti aktivne fizičke aktivnosti već i činjenicu da je Bor grad sporta, da okuplja veliki broj mladih i dece kroz naše sportske klubove i organizacije i koliko i sami kao jedinica lokalne samouprave ulažemo u razvoj sporta”, kaže za Bor030 Aleksandar Milikić, gradonačenik Bora.

Borani su na platou Doma kulture i duž ulice Moše Pijade mogli da se upoznaju sa radom čak 43 sportske organizacije iz „grada bakra“, koje i same okupljaju veliki broj sportista, ali i dece i mladih, koji čine i glavnu pokretačku snagu brojnih takmičarskih selekcija.

U košarkaškom, rukometnom, fudbalskom, gimnastičkom i izazovima u borilačkim veštinama, kao i u šahu i konjičkom sportu nadmetali su se i predškolci, kao i učenici osnovnih i srednjih škola. Bilo je tu i zanimljivih izazova i takmičenja, koja su naišla na veliko oduševljenje prisutnih.

“Čast mi je da budem kapiten našeg grada u jednoj ovako divnoj manifestaciji. Hvala vama, pogotovu najmlađima, što ste došli u ovakvom broju i hvala Olimpijskom komitetu na poverenju koje nam je ukazao. Pogledajte sve sportove, opredelite se za jedan i uživajte”, poručila je kapiten borskog tima reprezentativka Srbije u streljaštvu i dvostruka učesnica Olimpijskih igara Bobana Veličković-Momčilović.

Cilj ovog sportskog nadmetanja Bora i Knjaževca, ali i drugih gradova je da ohrabri ljude da učestvuju u sportskim aktivnostima, čime se podiže svest o važnosti sporta i fizičkih aktivnosti, ali i zdravih stilova života.

„Zahvalio bih se Olimpijskom komitetu Srbije što izabao Bor kao jedan od osam gradova u kome će se ove godine održati manifestacija „Sportski izazov“. Ispunjena su očekivanja i iz Bora je danas otišla jedna lepa slika. Ovo je dokaz da je naš grad grad sporta i da Borani vole da se bave sportom. Sa zadovoljstvo ćemo prihvatiti organizaciju i naredne godine“, kazao je Igor Janković, član Gradskog veća zaduženog za sport.

Sportski izazovi će pored Bora i Knjaževca narednih dana biti održani i u Pirotu i Zaječaru, Aranđelovcu i Somboru, kao i Šapcu i Valjevu.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta „Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak“, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.