Srbija Ziđin Koper: Za četiri godine u zaštitu životne sredine uloženo 203,4 miliona dolara

Sa namerom da izgradi moderno društvo u kome će ljudi i priroda koegzistirati u harmoniji, Srbija Ziđin Koper ugostila je uoči Svetskog dana zaštite životne sredine buduće inženjere zaštite životne sredine, studente Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Rudnik Novo Cerovo / Foto: Srbija Ziđin Koper

 

Na licu mesta, u „Velikom Krivelju“, pokazano im je kako se tretiraju rudničke vode, opasni otpad i prašina, ali i kako kompanija brine o ozelenjenom području koje buja oko najvećeg rudnika i njegovih pratećih fabrika. Studenti RGF-a posetili su i flotacijsko jalovište u “Velikom Krivelju”, postrojenje za tretman otpadnih voda u izgradnji kod rudnika “Jama” i jezero “Robule”.

Studenti Rudarsko-geološkog fakulteta u poseti SZK / Foto: Srbija Ziđin Koper

„Prvi put sam došla u Bor, pošto sam student treće godine. Starije kolege su već bile ovde i čula sam njihove utiske. Moji su istovetni, baš mi se sviđa što je priroda oko rudnika lepa i što se teren rekultiviše. Realno, to nije česta pojava kod nas. Znači mi i što sam mogla da vidim postrojenja za prečišćavanje rudničkih voda, pošto će mi to koristiti u struci i poslu kojim ću se baviti u budućnosti. Dosad sam imala priliku da takve pogone vidim samo u mesnoj industriji i da saznam kako se tretiraju komunalne vode, ali je ovo ipak nešto sasvim drugo“,  rekla je Mia Mladenović.

Mia Mladenović / Foto: Srbija Ziđin Koper

Ova mlada devojka istakla je i da je za studenate RGF-a sa bilo kog smera praktična nastava važna zbog što vernijeg utiska o zanimanju za koje se školuju.

„Lepo je videti i naučiti nešto novo, bez „bubanja“ napamet i zamišljanja kako to nešto o čemu učimo izgleda uživo“.

Filip Veličković / Foto: Srbija Ziđin Koper

Njen kolega Filip Veličković kazao je da i njemu mnogo znači utisak „iz prve ruke“ i da mu je vizualno najjači utisak način na koji Srbija Ziđin Koper sakuplja i tretira rudničke vode.

Mirjana Marić / Foto: Srbija Ziđin Koper

„Srbija Ziđin Koper je za četiri godine u zaštitu životne sredine uložila 203,4 miliona dolara. U Boru i Majdanpeku rekultivisano je preko 230 hektara degradiranog zemljišta i posađeno 450 hiljada sadnica. Namera nam je da sakupimo 90 odsto otpadnih voda, čime ćemo dostići vodeći nivo u rudarskoj industriji. Te vode treba da uđu u proces recirkulacije i nakon tretmana da se ponovo koriste u proizvodnji. Kompanija polako rešava i nasleđene probleme u oblasti zaštite vodotokova, pa implementira nove tehnologije i izdvaja velika sredstva za nabavku, ugradnju i funkcionisanje sistema koji bi to omogućili, izjavila je rukovodilac Sektora zaštite životne sredine Mirjana Marić.

Brana Vačev potok u Majdanpeku / Foto: Srbija Ziđin Koper

Ona je podvukla da kompanija štiti životnu sredinu u skladu sa najvišim industrijskim standardima i da zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u ekologiju rudnici Srbija Ziđin Koper postaju zeleniji i lepši. Kineski gigant se, dodaje Marićeva, od početka poslovanja u Srbiji trudi da uspostavi standarde održivog rudarstva kroz modernizaciju procesa eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenje postojećeg pirometalurškog postupka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine, uz uvođenje svetskih standarda u toj oblasti.