Srećan Vaskrs: Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse!

0
440

Pravoslavni Hrišćani koji poštuju julijanski kalendar danas slave Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću.


Veb tim “Bor 030” svim svojim čitaocima koji danas slave Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista – Vaskrs čestita najveći hrišćanski praznik uz sveradosni pozdrav:

HRISTOS VASKRSE! VAISTINU VASKRSE! 


Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Na Uskrs se skidaju oltarske dveri da bi se time pokazalo da je Isus Hristos, po crkvenom učenju, uskrsnućem pobedio smrt i otvorio rajska vrata.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i andjeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus vaskrsao.

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima.

Vernici se za ovaj praznik pozdravljaju sa: “Hristos vaskrse” i “Vaistinu vaskrse”. Cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja, a tada se pevaju radosne crkvene pesme.

U toku Svetle sedmice, svakoga dana, sveštenici arhijerejskog namesništva borskog, Svetu liturgiju služiće u Hramu Svetog Georgija od 8 časova.

(Bor030 / Beta)POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime