Štab za vanredne situacije: U Boru preminulo 178 osoba od početka pandemije, poziv građanima da se vakcinišu

U Boru je od početka pandemije preminulo 178 građana od posledica virusa Covid-19. Prvu dozu vakcine primilo je nešto manje od 21.000 osoba, a da bi se u Boru stekao lokalni kolektivni imunitet, potrebno je da se vakciniše minimum 35.000 Borana. Epidemiološka situacija u Boru i dalje nepovoljna.

Članovi Štaba za vanredne situacije u Boru okupili su se na sednici kako bi razmatrali najvažniju temu u ovom trenutku, a to je kolektivna imunizacija i vakcinacija građana Bora. Gradonačelnik Aleksandar Milikić uputio je poziv svim građanima da se vakcinišu.

U ovom trenutku potrebno je da svi budemo solidarni i odgovorni, kako prema sebi, tako i prema drugima, i da se vakcinišemo. Do sada se nešto manje od 21.000 građana Bora vakcinisalo, i to nije dovoljno. Određen nivo kolektivnog imuniteta možemo steći kada se vakciniše 35.000 ljudi. Takođe, dobili smo podatak da je 178 osoba preminulo u Boru od početka pandemije. To nije mali broj i želja mi je da on u narednom periodu ne raste. A to možemo postići jedino ukoliko se svi vakcinišemo. Stoga, upućujem poseban poziv i molbu Boranima da se uključe masovno u vakcinaciju“, poručio je gradonačelnik Milikić.

Foto: Grad Bor

Prema podacima Štaba za vanredne situacije u Boru, sve službe za vakcinaciju poseduju dovoljan broj vakcina, i u Domu zdravlja, i u Opštoj bolnici, kao i na posebno organizovanim punktovima. Posebno su organizovane medicinske ekipe koje idu po selima i na kućni prag omogućavaju vakcinaciju starijih sugrađana koji nisu u mogućnosti da dođu u grad da se vakcinišu.

Sve smo veoma dobro organizovali što se tiče vakcinacije, ali moramo imati veći odziv građana. Molim građane da shvate veoma ozbiljno ovo o čemu govorimo, a govorimo o vakcijaciji kao o jedinom spasu od virusa korona“, dodao je Milikić.

Stručnu ocenu o trenutnoj epiidemiološkoj situaciji u Boru dala je epidemiolog, dr Javorka Stankulić.

Foto: Grad Bor

Trenutna epidemiološka situacija u Boru je i dalje nepovoljna. Zbog toga bih pozvala građane da iskoriste priliku i da se vakcinišu na nekom od mnogih punktova u Boru. Obezbedili smo četiri vrste vakcina i građani mogu da biraju koju vakcinu će primiti“, rekla je dr Javorka Stankulić, epidemiolog.

Jedan od zaključaka sa sednice Štaba za vanredne situacije u Boru bio je i podatak da do sada nijedna vakcinisana osoba u Boru nije pokazala bilo kakvu negativnu reakciju na vakcinu.