Štrajk prosvetara 1. septembra

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, za razliku od Sindikata obrazovanja Srbije, vidi razlog da se baš 1. septembra, i bez prethodnog razgovora sa nadležnim ministrima „nemim na zahteve prosvetara“, održi protest i očekuje da će u štrajku koji organizuje učestvovati 600 škola.

skola-predavanje

Predsednik Unije sidnikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je za agenciju Beta da očekuje da će u ponedeljak širom Srbije štrajkovati svih 30.000 članova unije.

„Na protestu u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, u 12 sati u organizaciji Unije okupiće se 1.500 do 2.000 članova sindikata. Jednodnevni štrajk biće organizovan u svim školama čiji su zaposlenih članovi Unije, a takvih škola je 600“, kazao je Matijević.

Imajući u vidu da je jedan od glavnih zahteva da se rebalansom budžeta ne smanjuju plate zaposlenima u prosveti i zdravstvu, Unija je, prema rečima Matijevića, pozvala da im se na protestu u Beogradu pridruže i sindikati zdravstva i socijalne zaštite.

„Naš prvi zahtev je da se u prosveti i zdravstvu ne smanjuju plate za 10 odsto jer su ispod proseka, drugi je da se adekvatno reši problem tehnološkog viška, i treći da se do kraja godine za sve javne službe donese zakon o platnim razredima“, kazao je Matijević.

Predsednik unije Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je agenciji Beta da kod članstva „ne vidi raspoloženje za protest“.

„Mislim da nećemo protestovati, u sredu imamo sednicu republičkog odbora. Ne vidim raspoloženje za tako nešto. U junu smo o tome razgovarali. Ne vidim značaj da se štrajk održi baš 1. septembra. Pre svega treba razgovarati sa ministrima prosvete i finansija“, kazao je Pavlović.

(Beta)