Štrajk prosvetara 1. septembra

1
53

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, za razliku od Sindikata obrazovanja Srbije, vidi razlog da se baš 1. septembra, i bez prethodnog razgovora sa nadležnim ministrima “nemim na zahteve prosvetara”, održi protest i očekuje da će u štrajku koji organizuje učestvovati 600 škola.

skola-predavanje

Predsednik Unije sidnikata prosvetnih radnika Dragan Matijević rekao je za agenciju Beta da očekuje da će u ponedeljak širom Srbije štrajkovati svih 30.000 članova unije.

“Na protestu u Beogradu, na Trgu Nikole Pašića, u 12 sati u organizaciji Unije okupiće se 1.500 do 2.000 članova sindikata. Jednodnevni štrajk biće organizovan u svim školama čiji su zaposlenih članovi Unije, a takvih škola je 600”, kazao je Matijević.

Imajući u vidu da je jedan od glavnih zahteva da se rebalansom budžeta ne smanjuju plate zaposlenima u prosveti i zdravstvu, Unija je, prema rečima Matijevića, pozvala da im se na protestu u Beogradu pridruže i sindikati zdravstva i socijalne zaštite.

“Naš prvi zahtev je da se u prosveti i zdravstvu ne smanjuju plate za 10 odsto jer su ispod proseka, drugi je da se adekvatno reši problem tehnološkog viška, i treći da se do kraja godine za sve javne službe donese zakon o platnim razredima”, kazao je Matijević.

Predsednik unije Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je agenciji Beta da kod članstva “ne vidi raspoloženje za protest”.

“Mislim da nećemo protestovati, u sredu imamo sednicu republičkog odbora. Ne vidim raspoloženje za tako nešto. U junu smo o tome razgovarali. Ne vidim značaj da se štrajk održi baš 1. septembra. Pre svega treba razgovarati sa ministrima prosvete i finansija”, kazao je Pavlović.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Pravo na strajk je SVETINJA DEMOKRATIJE……Ali da se SVAKE GODINE ovako koristi je nemoralno i bedno..Neka strajkuju kad god hoce i koliko god hoce….ALI NE I BAS ONOG DANA KADA SE HILJADE I HILJADE DJAKA PRVAKA PO PRVI PUT U ZIVOTU SRECU SA SKOLOM…ZAR DA PRVACIMA U ….ZBOG U SVETU NAJVECE STOPE ODLIVA MOZGOVA…. ODAVNO POLUPISMENOJ SRBIJI…. vec godinama prvi utisak o skoli ,umesto ucitelja,drugova i drugarica,novog ambijenta i ucionica…bude strajk…Prosvetarima je, inace, OSNOVNI zadatak da vaspitaju i stvore buduce moralne i eticne licnosti…U TOM POSLU NAJVAZNIJI JE LICNI PRIMER…. KOJI JE TEMELJ PRAVOG INTEGRITETA pravog prosvetnog radnika….. Koji MORALNI integritet imaju ovi strajkaci…INTEGRITET DIVLJEG TAKSISTE NA BEOGRADSKOJ ZELEZNICKOJ STANICI U JANUARSKU PONOC… PRI NAPLATI TARIFE, OD OGROMNOG GRADA,ZIME I MRAKA UPLASENOJ, STARIJOJ GOSPODJI IZ PROVINCIJE.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime