Štrajk upozorenja prosvetara 28. oktobra

Članovi sva četiri reprezentativna sindikata obrazovanja stupiće u jednodnevni štrajk upozorenja 28. oktobra, dogovoreno je na zajedničkom sastanku, kome su prisustvovali predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Unije sindikata prosvetnih radnika. Toga dana neće biti održan prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni.

kanal9tv.com
kanal9tv.com

Prosvetari traže da vlada ispuni ono što je obećala u sporazumu, potpisanom sa sindikatima posle petomesečnog štrajka u školama – isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u obrazovanju do kraja ove godine i uvođenje platnih razreda od 1. januara 2016.

Sindikati su odluku o štrajku upozorenja prolongirali zbog aktuelne situacije na graničnom prelazu, kako ne bi ispalo da se „premijer bori za državu, a prosvetari traže pare“. Sindikati čekaju da vide šta će se desiti sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji stupa na snagu 12. oktobra i čija bi dosledna primena u penziju oterala nekoliko hiljada žena, zaposlenih u obrazovanju.

(Danas/Bor030)