Svetlo u noći – počinje Borska noć istraživača

Borani će sutra, 25. septembra, u Studentskom centru od 18 do 20 časova imati priliku da se druže sa naučnicima u okviru Noći istraživača. Zainteresovanima će se predstaviti budući naučnici, srednjoškolci i osnovci sa svojim inovacijama.

bonis-2015Ovogodišnja manifestacija nauke „Borska noć istraživača – BONIS“, druga po redu, biće održana pod sloganom „Nauka i mašta mogu svašta“. I ove godine pružiće vam se jedinstvena prilika za druženje sa našim naučnicima-istraživačima na najrazličitije moguće načine, koji će vam otkriti kako nauka utiče na naš svakodnevni život. Oni će kroz razne aktivnosti i kreativne prezentacije naučni rad približiti posetiocima.

Inače, 2015. godina je proglašena Međunarodnom godinom svetlosti, te je svetlost jedan od lajtmotiva ovogodišnje manifestacije. A o tome govori i nedavno otvorena izložba „Teslin čudesni svet elektriciteta“, u muzeju Rudarstva i metalurgije, koja je poslužila kao uvod u ovogodišnju Noć istraživača u Boru.

Organizatori ovogodišnje naučno-kulturne manifestacije su: Tehnički fakultet u Boru, Akademski kulturni klub TF, Studentski centar Bor, Društvo mladih istraživača, OŠ „Dušan Radović“ Bor, OŠ „Branko Radičević“ Bor, OŠ „Stanoje Miljković“ Brestovac i Tehnička škola, ETŠ i gimnazija „Bora Stanković“.

Ova sjajna inicijativa je prerasla u manifestaciju koja se obeležava svakog četvrtog petka u septembru, danas čak u više od 320 gradova Evrope.